U susret poslednjoj sezoni: Destinacije za ljubitelje serije "Igra prestola"

11. April 2019

Osim što ima jedan od najvećih budžeta za produkciju među TV serijama ikada (svaka epizoda poslednje sezone imala je budžet od oko 15 miliona dolara), serija "Igra prestola" poznata je i po prelepim lokacijama na kojima je snimana. Na Vesterosu, izmišljenom kontinentu na kome žive junaci ove serije, klima je raznovsna, od ledenih golih predela na severu do sunčanog juga, što ukazuje da je serija snimana na lokacijama od Islanda do Maroka. Kako se premijera poslednje, osme sezone približava (14. april), pravo je vreme za planiranje tematskog "Game of Thrones" putovanja.

Hrvatska

Najviše scena osme sezone snimano je u Dubrovniku, lokaciji "King’s Landing"-a, prestonice Vesterosa. Uske ulice starog grad prepune su turista-fanova serije, a Stradun je bio lokacija zapažene scene u kojoj Cersei Lannister po kazni naga korača kroz masu okupljenih građana. Ljubitelji serije najčešće odsedaju u hotelu "Adriatic Luxury Hotels’ Hotel Excelsior" u kome je odsela i ekipa serije tokom snimanja poslednje sezone.

Island

Ni jedna zemlja nije imala tako nagli turistički bum uslovljen serijom "Igra prestola" kao što je to slučaj sa Islandom. Posete ovom malom ostrvu povećale su se za neverovatnih 340 odsto od 2010. do  2018. zahvaljujuči "GoT" fanovima za koje se organizuju mnoge tematske ture. Jedna od njih traje šest dana, i u okviru nje se obilazi Nacionalni park "Thingvellir", koji je poslužio kao dom "Eyrie on the show", ali i snežni Nacionalni park "Skaftafell" sa neobičnim "Svínafellsjökull" glečerom, gde su snimane scene sa "Noćnom stražom" i "divljacima iza zida".

Maroko

Topla klima severne Afrike najviše je odgovarala za scene u južnim krajevima Westerosa. Najpoznatija lokacija je "Ait Ben Haddou" pod zaštitom UNESCO-a. Reč je o tvrđavi iz 17. veka u blizini Marakeša. Impresivan lokalitet poslužio je kao lokacija za "Yunkai", grad u Zalivu robova koji je oslobodila Daenerys Targaryen uz pomoć svoje "Unsullied" armije. Na istoj lokaciji snimani su i drugi holivudski filmovi, poput "Mumije" i "Gladijatora". Zapadno odatle nalazi se grad Essaouira, koji je takođe prekazan u seriji kao grad u kome je Daenerys prvi put srela svoju "Unsullied" armiju.

Severna Irska


"Paint Hall Studios", sedište serije, smešteno je u zelenom predelu Severne Irske, gde je snimano više od 20 scena popularna serije. Jedna od najslikovitijih lokacija je "Dark Hedges" - prelepi drvored duž puta, koji u seriji predstavlja "Kingsroad", najprimetniji u sceni kada mlada Arya Stark beži iz prestonice. Za najveće fanove postoje ture koje zalaze dublje u istraživanje serije, koje obuhvataju posetu radionicama gde se izrađuje oružije za seriju, kao i juvelirnici odakle potiče nakit korišćen u seriji.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....