U srpskim banja lečiće se i osiguranici Penzionog fonda Austrije

27. Novembar 2018

U Banji Koviljači održan je drugi pripremni sastanak predstavnika rehabilitacionih centara Selters - Mladenovac, Čigota - Zlatibor, Merkur - Vrnjačka Banja i domaćina Specijalne bolnice Banja Koviljača, koji se održavaju u cilju stvaranja uslova za lečenje osiguranika Penzionog fonda Austrije.

Direktori ovih centara već su bili u poseti Penzionom fondu Austrije u Beču, a posetili su i njihove rehabilitacione centre, zajedno sa direktorima PIO fonda Srbije i Zavoda za socijalno osiguranje Srbije. Ponuđeno je da ova četiri centra budu učesnici programa koji su Austrijanci nazvali "Rehabilitacija na maternjem jeziku".

– Prilikom posete informisali su nas koje uslove naši centri treba da ispune da bi učestvovali u programu. U pitanju je oko 300.000 osiguranika poreklom iz naše zemlje koji žive i rade u Austriji, a kojima je potrebna rehabilitacija. Oni ne znaju dovoljno jezik zemlje u kojoj žive pa se smatra da bi rezultati oporavka bili mnogo bolji ako bi se odvijao u našim centrima. Na sastancima želimo da nađemo zajedničku ponudu i da sa njom konkurišemo za rehabilitaciju pacijenata sa muskuloskeletnim problemima, a dva centra za neurološku rehabilitaciju, kao i da vidimo šta nam nedostaje. Za početak, planirano je po deset posetelja za ove pacijente i, ako uspemo, to će biti ogroman posao za naše centre – kaže Aleksandar Jokić, v.d. direktora Specijalne bolnice Banja Koviljača.

Kako ističe, ponuda neće ići nauštrb pacijenata koji se već leče o trošku PIO fonda i RFZO, u pitanju su komercijalni pacijenti za koje njihovo osiguranje izdvaja mnogo više novca. Očekuje se da će austrijska delegacija posetiti ova četiri rehabilitaciona centa u martu ili aprilu naredne godine.

Izvor: Lozničke novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...