U srpskim banja lečiće se i osiguranici Penzionog fonda Austrije

27. Novembar 2018

U Banji Koviljači održan je drugi pripremni sastanak predstavnika rehabilitacionih centara Selters - Mladenovac, Čigota - Zlatibor, Merkur - Vrnjačka Banja i domaćina Specijalne bolnice Banja Koviljača, koji se održavaju u cilju stvaranja uslova za lečenje osiguranika Penzionog fonda Austrije.

Direktori ovih centara već su bili u poseti Penzionom fondu Austrije u Beču, a posetili su i njihove rehabilitacione centre, zajedno sa direktorima PIO fonda Srbije i Zavoda za socijalno osiguranje Srbije. Ponuđeno je da ova četiri centra budu učesnici programa koji su Austrijanci nazvali "Rehabilitacija na maternjem jeziku".

– Prilikom posete informisali su nas koje uslove naši centri treba da ispune da bi učestvovali u programu. U pitanju je oko 300.000 osiguranika poreklom iz naše zemlje koji žive i rade u Austriji, a kojima je potrebna rehabilitacija. Oni ne znaju dovoljno jezik zemlje u kojoj žive pa se smatra da bi rezultati oporavka bili mnogo bolji ako bi se odvijao u našim centrima. Na sastancima želimo da nađemo zajedničku ponudu i da sa njom konkurišemo za rehabilitaciju pacijenata sa muskuloskeletnim problemima, a dva centra za neurološku rehabilitaciju, kao i da vidimo šta nam nedostaje. Za početak, planirano je po deset posetelja za ove pacijente i, ako uspemo, to će biti ogroman posao za naše centre – kaže Aleksandar Jokić, v.d. direktora Specijalne bolnice Banja Koviljača.

Kako ističe, ponuda neće ići nauštrb pacijenata koji se već leče o trošku PIO fonda i RFZO, u pitanju su komercijalni pacijenti za koje njihovo osiguranje izdvaja mnogo više novca. Očekuje se da će austrijska delegacija posetiti ova četiri rehabilitaciona centa u martu ili aprilu naredne godine.

Izvor: Lozničke novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...