U Srbiji se godišnje održi 2.000 turističkih manifestacija

28. Oktobar 2015

U svakom gradu, opštini, varošici, pa i u gotovo svakom selu Srbije godišnje se organizuju manifestacije sa sufiksom - "jada".

Prema podacima Turističke organizacije Srbije (TOS), ovih turističko-privrednih i kulturnih manifestacija, kako ih nazivaju (a u suštini veći deo njih ne zaslužuju ove epitete), u našoj zemlji ima čak oko - 2.000, i nesumnjivo smo država koja ima najveći broj "jada" u svetu.

Neke od njih uspešno traju više godina, pa i decenija - roštiljijada, kupusijada, slaninijada, pršutijada, kobasicijada, fijakerijada, bostanijada..., a pojedine su skoro formirane - gulašijada, pasuljijada, kajsijada, rakijada, mud(r)ijada, kumovijada...

Prava ekspanzija "jada" došla je u poslednjih desetak godina. U ovom periodu se mnoštvo "jada" rađalo, dok su se druge, koje nisu zaživele - gasile. A sve su, uglavnom, oformljene kako bi se pojedina mesta našla na turističkoj karti Srbije.

- Sa sigurnošću možemo da kažemo da smo zemlja sa najvećim brojem ovakvih manifestacija, i po tome smo prepoznatljivi. TOS godišnje na svom sajtu, ali i u štampanim publikacijama i u kalendaru priredbi, promoviše oko 1.000 manifestacija. Zato i ne čudi što se prihodi od turizma u Srbiji iz godine u godinu povećavaju, i to za 10-15% - kaže Sandra Vlatković, PR TOS-a.

Pored prihoda od noćenja, odnosno ubacivanja novca direktno u džepove hotelijera i domaćina, "...jade" donose novac i ugostiteljima, prevoznicima, trgovcima, turističkim agencijama...

Pojedine manifestacije su prerasle u velike organizovane događaje, veoma značajne za određeni region, kao što su, na primer, leskovačka Roštiljijada, ili mrčajevačka Kupusijada.

U TOS-u nisu želeli da izdvoje nijednu "jadu" kao najvažniju ili najbolju, ali hvale Roštiljijadu, i to upravo zbog velike posećenosti. Ističu i da se "jade" najčešće vezuju za određena jela, ili proizvode, od kojih se prave specijaliteti i tako pokazuju kuvarske veštine, jer smo zemlja poznata po gastronomiji.

Organizatori "jada" u Srbiji ističu da je najvažnije da manifestacija ostane da "živi" posle treće godine organizovanja. Ističu i da je kritična sedma godina, a ako manifestacija pređe 13. rođendan, onda zasigurno ostaje i održavaće se zauvek.

Mnoge su "jade", zbog loše posećenosti, godinama unazad zatvarane. Neke koje su dobro zamišljene pretvarale su se u klasična opijanja i bekrijade, kao što je bila Rakijada u Pranjanima.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....