U Sokobanji obeleženo184 godina organizovanog bavljenja turizmom

23. Jun 2021
Sokograd, autor: Dragiša Petrović
Sokograd, autor: Dragiša Petrović
Na Dan opštine Sokobanja  – 21. juna,  ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da Sokobanja ima zvanično najdužu turističku tradiciju u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da je jedna od glavnih uzdanica razvoja i oporavka srpskog turizma od kovid krize.
 
Matić je čestitala svim stanovnicima Sokobanje Dan opštine i 184 godine od organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji, i zahvalila se na plaketi za doprinos razvoju turizma u Sokobanji, koja joj je uručena na svečanosti na Letnjoj pozornici „Vrelo“, koja je ovom prilikom svečano otvorena nakon završene rekonstrukcije. 
 
- U prethodnom periodu za projekte razvoja turizma u Sokobanji opredelili smo ukupno 95 miliona dinara, od toga 87,5 miliona za infrastrukturne projekte, kao što su opremanje Centralnog gradskog parka sa dečijim igralištem, rekonstrukciju pozornice „Vrelo“ i dogradnja saobraćajne i komunalne infrastrukture. A nastojaćemo da podržimo i projekat izgradnje Sokograda - navela je ministarka, podsetivši da otežano vodosnabdevanje koje traje već 30 godina predstavlja ogromnu prepreku za iskorišćavanje ove destinacije u srpskom turizmu.
 
- U postkovid periodu će upravo zdravstveni turizam biti jedan od prioriteta i zato je neophodno da razvijamo banjski turizam, posebno u svetlu činjenice da su i u prethodnom kriznom periodu upravo banje zadržale ili čak imale rast turističkog prometa, čemu je doprineo i program turističkih vaučera - istakla je Matić i dodala da je u prva četiri meseca u Sokobanji povećan broj turističkih dolazaka za čak 132,8% u odnosu na isti period prošle godine, dok je u pandemijskoj 2020. godini, prema broju realizovanih noćenja Sokobanja bila među pet najposećenijih destinacija u Srbiji.
 

Izvor: mtt.gov.rs/sektori/sektor-za-turizam 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
U avgustu pet puta više stranih gostiju u Beogradu
12. Oktobar 2021
Od ukupno 75.864 turista koji su u avgustu posetili Beograd, 61.342 je inostranih, što je...
Turizam
Lekovita voda u Pribojskoj banji izvire već 30.000 godina
12. Oktobar 2021
U Pribojskoj banji, nadomak Priboja, u tzv. staroj Srbiji, po rečima meštana, nalazi se...
Turizam
Čačak, prva nacionalna Prestonica kulture u Srbiji, pred velikim infrastrukturnim promenama i ulaganjima u revitalizaciju i izgradnju ustanova kulture
12. Oktobar 2021
ČAČAK – Status prestonice kulture Srbije za 2023. godinu, osim više od 50...
Turizam
Gostilje u trci za najlepše selo na svetu
11. Oktobar 2021
Gostilje, selo koje je od centra Zlatibora udaljeno oko 25 km, poznato je po vodopadu na toku...