U pripremi turistička revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure

10. Mart 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure je projekat od nacionalne važnosti, čije će se investiranje odvijati paralelno sa završetkom auto-puta Čačak–Požega, izjavila je premijer Srbije Ana Brnabić.

Na sastanku Međuresorne radne grupe za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, na kojem su izneti predlozi projekata u oblasti turizma, životne sredine i infrastrukture za uređenje ovog predela izuzetnih prirodnih i turističkih odlika,
ona je istakla da je ovo od izuzetnog značaja, jer će se na taj način protok saobraćaja izmestiti iz same klisure i omogućiti zaštita prirodnog dobra prve kategorije.

Takođe, kako je objasnila, predviđeno je i proširivanje same zaštićene zone klisure kao jedinstvene morfološke celine, ali i važnog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa Srbije.

Premijerka je navela da je ideja da ovo područje, do završetka dela auto-puta Preljina–Požega i realizacijom ove nacionalne inicijative, postane prirodna oaza i značajno turističko područje, što će u privrednom i turističkom smislu biti prekretnica, ne samo za Grad Čačak, već čitav ovaj deo Zapadne Srbije.

Na sastanku je istaknuto da je u planu više projekata koji će biti realizovani do kraja godine, a obuhvataju investiranje u razvoj banjskog, zdravstvenog i sportskog turizma, za koje ovaj deo Srbije ima izuzetne potencijale.

Predstavljeni su infrastrukturni projekti u Ovčar banji, koji bi predstavljali početak investiranja i u druga banjska mesta. Krajnji cilj bilo bi stvaranje celovitog banjskog zdravstvenog kompleksa, čime bi se upotpunila turistička ponuda samog kraja i omogućilo otvaranje novih radnih mesta.

Članovi Radne grupe, koju čine predstavnici Grada Čačka, više ministarstava, Zavoda za zaštitu prirode i Turističke organizacije Srbije, istakli su da se očekuje da će investicije u Ovčarsko-kablarsku klisuru doprineti značajnom povećanju ekonomije, a broj turističkih poseta uvećati preko 50%, preneo je sajt Vlade.


Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...