U Požarevcu sve spremno za Ljubičevske konjičke igre

28. Avgust 2017
U Požarevcu sve spremno za Ljubičevske konjičke igre

Požarevac sa Ljubičevskim konjičkim igrama (LJKI) i Viminacijum  sa ostalim opštinama Donjeg Podunavlja, značajni su za razvoj turizma u Srbiji, izjavio je u ergeli „Ljubičevo“, na konferenciji za medije, generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković. On je sa Banetom Spasovićem, gradonačelnikom Požarevca, najavio 54. LJKI koje se održavaju 2. i 3. septembra na požarevačkom hipodromu.

Otvaranje igara je u centru Požarevca, 1. septembra od 18 časova, a najavili su da bi igre trebalo da otvori predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je institucija i pokrovitelj manifestacije.

Nagradni fond igara je nešto više od 68.000 evra, a reč je o galopskim i kasačkim trkama koje se održavaju prvog vikenda u septembru.

Jedinstvenost LJKI su veštine sa konjima ljubičevskih višebojaca. Ovo takmičenje ne postoji nigde osim u Požarevcu i ogleda se u nadmetanju u seči sabljom, gađanju topuzom, lukom i strelom, kopljem i kurirskom jahanju. Takmičari su iz Požarevca i okolnih mesta, a najbolji na kraju ponese titulu viteza.

Nagradni fond ovog takmičenja je oko 12.600 evra.

- Želja lokalne samouprave je da konjička takmičenja na hipodromu postanu međunarodna, a da Požarevac preraste u regionalni centar konjičkog sporta. Zato se i smatra da su LJKI nacionalni brend, koji će sledeće godine proslaviti 55. godina postojanja - naveo je gradonačelnik Bane Spasović, istakavši da je njihova želja da LJKI budu jedna od tri najvažnije manifestacije u Srbiji.

Selaković je rekao da je turizam u Srbiji u uzlaznoj liniji po broju turista i broju noćenja.

- Uveren sam da će Požarevac sa LJKI, Viminacijumom i ostalim opštinama Donjeg Podunavlja doprineti razvoju turizma - naveo je on.

Predstavljen je i prateći program manifestacije, odnosno, najavljeni su koncerti koji će se od 30. avgusta do 2. septembra održavati u centru grada.

Piše: Marko Jelić

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....