U podnožju Avalskog tornja niču etno galerija, suvenirnica, dečji park, sportski tereni, crkva brvnara...

19. Oktobar 2016
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Nakon šest godina, koliko je u nadležnosti JP "Emisiona tehnika i veze", kompleks tornja na Avali ponovo je veliko gradilište. To je prva velika investicija od kada su mašine građevinskog preduzeća "Ratko Mitrović" povučene sa ovog objekta 2009. godine.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja iznosi 32 miliona dinara, Avalski toranj će doživeti svoju renesansu već do kraja ove godine.

Naime, u podnožju tornja odvija se izgradnja etno galerije i prodavnice, suvenirnice, kafea, nove blagajne i letnje bašte, a na prostoru oko tornja u toku je izgradnja dečijeg parka, kutka za roditelje, a potom i sportskih terena i teretane na otvorenom. JP "Emisiona tehnika i veze" će u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije napraviti izlog turističke ponude, sa svim informacijama o atrakcijama kojima Srbija raspolaže. 

Nezavisno od ovih projekata, tik ispod tornja na Avali, zahvaljujući donacijama građana, gradi se i crkva brvnara u srpsko-vizantijskom stilu, posvećena despotu Stefanu Lazareviću. Pored ovog objekta, naći će se i zvonara, u sklopu koje će biti palionica sveća i prodavnica. Ovo neće biti samo verski objekat, nego i kulturni centar gde će se odvijati razne manifestacije, predavanja, predstave za decu.

Da su investicije neophodne i opravdane, pokazuje i statistika posećenosti Avalskog tornja, čiji se broj posetilaca, u odnosu na prethodnu godinu, do septembra 2016. povećao za 6%. Samo tokom vikenda, u špicu sezone, na Vidikovac - terasu koja se nalazi na 122. metru, popne se do 3.000 ljudi. Prosečna godišnja poseta je preko 150.000 posetilaca. Takvu posetu treba zahvaliti atraktivnosti samog tornja, koji je 1965. godine, kada je prvi put sagrađen, bio među deset najvećih tornjeva na planeti. Poznato je da je Avalski toranj porušen u NATO bombardovanju 1999. godine, dok je sadašnji toranj, visok 204,68 metara, podignut 2010. godine.

Obnovom kompleksa tornja na Avali i ponudom novih turističkih sadržaja, ponos svih Beograđana uskoro će obradovati status najlepšeg izloga Srbije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...