U planu izgradnja turističkog kompleksa za konjičke sportove kod Oplenca

25. Jun 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Kod Topole je u planu gradnja turističko-sportskog kompleksa za konjičke sportove, na površini od 29.392 m2. Urbanistički projekat izgradnje ovog kompleksa je izradio biro za projektovanje i konsalting Urbo integra iz Beograda, dok idejno rešenje potpisuje beogradski Sintezis inženjering PPI. Investitor projekta je Jovan Ljubisavljević.

Kompleks će se nalaziti neposredno uz selo Zagorica. U projektnoj dokumentaciji se ističe sve izraženija potreba stanovništva za aktivnim odmorom uz kvalitetne sadržaje u prirodnom i ruralnom okruženju ovog kraja, i dodaje da je jedna od osnovnih prednosti lokacije za razvoj ovog specifičnog oblika seoskog turizma (turistički kompleks za konjičke sportove) upravo njen položaj, u neposrednoj blizini memorijalnog kompleksa "Oplenac", kao i tipično šumadijski ambijent.

Kompleks će prema projektu biti sastavljen od otvorene arene sa tribinama, zatvorene arene sa pratećim sadržajima, kružnog manježa, štale i još jedne štale za bolesne konje i karantina, prostora za odlaganje đubriva, staje za seno, zrno i slamu, garaže/radionice, kao i kuće za upravnika imanja čiji je stalan boravak, sa porodicom, predviđen projektom kompleksa.

U projektu se navodi da su sve celine kompleksa međusobno povezane kroz maksimalno ozelenjeno parterno uređenje, u okviru kojeg su planirane površine za padoke (ograđeni tereni za vežbanje konja), natkrivene ili otvorene staze za kretanje konja i pešaka, saobraćajne površine i parking za posetioce i zaposlene, saobraćajne i manipulativne površine za mehanizaciju i gabaritna vozila, jezero za drenažu, staze za šetnju i zelenilo.

Ističe se da je kompleks projektovan na način da se prilagodi kretanju, životu, nezi i treningu konja.

Projektom je predviđen stalan boravak za 20 konja uz mogućnost prošrenja na 28, a kapacitet kompleksa za takmičarske manifestacije je od 30 do 40 konja.

Planirani broj zaposlenih u konjičkom centru je osam, a u ugostiteljstvu je najviše 10. Broj posetilaca koje će kompleks moći da primi je do 150.

Kada je reč o infrastrukturi, lokacija na kojoj je predviđena gradnja kompleksa ima priključak na dva lokalna puta, i samim tim pristup do parcele. Veći deo teritorije sela Zagorica je poljoprivredno zemljište, tako da u okruženju nema mnogo izgrađenih objekata, te lokacija prestavlja tipičan šumadijski ambijent.

- U neposrednoj blizini predmetne lokacije nema izgrađene vodovodne, kanalizacione, elektroenergetske i TK mreže, pa će se, s obzirom na potpunu neopremljenost, za razvoj kompleksa koristiti alternativni oblici infrastrukturnih sistema – navodi se u projektu.

B. Petrović

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...