U planu izgradnja turističkog kompleksa za konjičke sportove kod Oplenca

25. Jun 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Kod Topole je u planu gradnja turističko-sportskog kompleksa za konjičke sportove, na površini od 29.392 m2. Urbanistički projekat izgradnje ovog kompleksa je izradio biro za projektovanje i konsalting Urbo integra iz Beograda, dok idejno rešenje potpisuje beogradski Sintezis inženjering PPI. Investitor projekta je Jovan Ljubisavljević.

Kompleks će se nalaziti neposredno uz selo Zagorica. U projektnoj dokumentaciji se ističe sve izraženija potreba stanovništva za aktivnim odmorom uz kvalitetne sadržaje u prirodnom i ruralnom okruženju ovog kraja, i dodaje da je jedna od osnovnih prednosti lokacije za razvoj ovog specifičnog oblika seoskog turizma (turistički kompleks za konjičke sportove) upravo njen položaj, u neposrednoj blizini memorijalnog kompleksa "Oplenac", kao i tipično šumadijski ambijent.

Kompleks će prema projektu biti sastavljen od otvorene arene sa tribinama, zatvorene arene sa pratećim sadržajima, kružnog manježa, štale i još jedne štale za bolesne konje i karantina, prostora za odlaganje đubriva, staje za seno, zrno i slamu, garaže/radionice, kao i kuće za upravnika imanja čiji je stalan boravak, sa porodicom, predviđen projektom kompleksa.

U projektu se navodi da su sve celine kompleksa međusobno povezane kroz maksimalno ozelenjeno parterno uređenje, u okviru kojeg su planirane površine za padoke (ograđeni tereni za vežbanje konja), natkrivene ili otvorene staze za kretanje konja i pešaka, saobraćajne površine i parking za posetioce i zaposlene, saobraćajne i manipulativne površine za mehanizaciju i gabaritna vozila, jezero za drenažu, staze za šetnju i zelenilo.

Ističe se da je kompleks projektovan na način da se prilagodi kretanju, životu, nezi i treningu konja.

Projektom je predviđen stalan boravak za 20 konja uz mogućnost prošrenja na 28, a kapacitet kompleksa za takmičarske manifestacije je od 30 do 40 konja.

Planirani broj zaposlenih u konjičkom centru je osam, a u ugostiteljstvu je najviše 10. Broj posetilaca koje će kompleks moći da primi je do 150.

Kada je reč o infrastrukturi, lokacija na kojoj je predviđena gradnja kompleksa ima priključak na dva lokalna puta, i samim tim pristup do parcele. Veći deo teritorije sela Zagorica je poljoprivredno zemljište, tako da u okruženju nema mnogo izgrađenih objekata, te lokacija prestavlja tipičan šumadijski ambijent.

- U neposrednoj blizini predmetne lokacije nema izgrađene vodovodne, kanalizacione, elektroenergetske i TK mreže, pa će se, s obzirom na potpunu neopremljenost, za razvoj kompleksa koristiti alternativni oblici infrastrukturnih sistema – navodi se u projektu.

B. Petrović

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...