U Parizu predstavljena kandidatura Beograda za Expo 2027

29. Novembar 2022
Image by Djordje Jovanovic from Pixabay
Image by Djordje Jovanovic from Pixabay

Na 171. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu juče je održana zvanična prezentacija Republike Srbije – Grada Beograda za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027 sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve”.

Gradski urbanista Marko Stojčić je tom prilikom podsetio da su Srbija i Beograd u trci sa još četiri grada, te da su svi veoma ozbiljno pristupili kandidaturi.

– Duboko verujemo da smo grad koji može da dobije kandidaturu i to je najveći događaj koji kao država možemo da organizujemo. Po nekim brojkama to je čak blizu evropskog i svetskog prvenstva u fudbalu, a kao takav je veliki događaj kako za Beograd tako i za Srbiju. Zato ćemo uraditi sve što možemo da bismo to i ostvarili. U Parizu smo imali polučasovnu prezentaciju, prethodno je istražna misija bila u Beogradu i kroz svaki detalj naše aplikacije proveravani su navodi koje smo dostavili. Svuda smo pozitivno ocenjeni, a za lokaciju je predviđen prostor južno od nacionalnog stadiona u Surčinu gde bi bili postavljeni pojedinačni paviljoni svake od zemalja učesnica. Očekujemo da bi bilo više od sto zemalja učesnica. Optimisti smo i verujemo da ćemo ući u drugi krug – istakao je gradski urbanista.

U ime naše delegacije, ministar sporta Zoran Gajić je predsedniku Skupštine Međunarodnog biroa za izložbe poklonio odbojkašku loptu sa potpisima naših svetskih prvakinja. Prisutnima je uputio važnu poruku, da ovaj put ne igramo samo za sebe već za celo čovečanstvo.

Podršku našoj delegaciji je putem specijalnog video-uključenja pružio i najtrofejniji sportista Novak Đoković. On je istakao važnost igre kao univerzalnog jezika koji razumeju svi, kao i značaj igre u najranijem dečijem razvoju. O svojim iskustvima zašto su igra, gluma i muzika važni govorili su glumac Miki Manojlović i violinista Stefan Milenković, koji se posebno osvrnuo na svoje iskustvo sa svetske izložbe Expo Dubai 2020.

„Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve” je tema koja se bavi značajem igre, sporta i muzike u ljudskoj evoluciji i razvoju, sa namerom da osnaži kako učesnike tako i posetioce da istraže na koji način ovi drevni kreativni „alati” čovečanstva mogu pomoći u rešavanju nekih od najsloženijih globalnih izazova današnjice.

Republika Srbija i Beograd dokazali su, u brojnim prilikama do sada, da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja. Međunarodna specijalizovana izložba Ekspo 2027 biće jedinstvena prilika da se još jednom potvrdi da su Srbija i Beograd kulturni i umetnički centar regiona i Evrope.

Beoinfo

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Počela elektronska naplata ulaska u NP Kopaonik
01. Februar 2023
Nacionalni park Kopaonik je saopštio da od 1. februara će početi sa e-naplatom naknade...
Turizam
Turska treće najveće turističko tržište na svetu
01. Februar 2023
Ministarstvo kulture i turizma Turske objavilo je rezultate u turizmu u zemlji za 2022. godinu....
Turizam
Počinje ski sezona na Torniku na Zlatiboru
01. Februar 2023
Od srede, 01. februara, u ski centru Tornik počinje ski sezona. Skijališta Srbije su...
Turizam
Beograd povezan avio-linijama sa više od 70 novih destinacija širom SAD-a
27. Januar 2023
Air Serbia je proširila međukompanijsku (interline) saradnju sa American Airlines,...