U organizaciji udruženja građana “Irig moj grad”: vikend u znaku radionica šumske terapije

11. Mart 2021
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
U subotu - 13. marta i nedelju - 14. marta 2021. godine u Irigu će se održati radionice projekta “NATESS”, finansiranog iz programa Interreg – IPA CBC “Hungary – Serbia” 2014 - 2020.
Organizator radionica je Udruženje građana “Irig moj grad”, kao jedan od partnera na projektu.
Radionice sprovodi udruženje “Forest therapy south eastern Europe (FTSEE)” u saradnji sa Medical SPA asocijacijom Srbije (MSPAAS), udruženjima “Mladi Takovskog kraja”, “KOMPOT- centar za delikatesna istraživanja”, “Moja Inspiracija” i “Food art”.
Prijava i okupljanje učesnika vrši se u prostorijama Udruženja građana “Irig moj grad”.
 
PROGRAM RADIONICA
 
Subota  - 13. mart 2021: 
Radionica „Šumska terapijska šetnja po metodi ANFT“
Osnovni program šumskog velnesa je šumska terapijska šetnja. Ona je strukturisana po metodi ANFT i sastoji se od: uvoda, POP elementa, WIN elementa, ID elementa i čajne ceremonije.
Efekat ove šetnje posebno je procenjivan u odnosu na mentalni velnes i pokazalo se da ima značajno korisno dejstvo na poboljšanje kvaliteta života kako depresivnih, tako i kod anksioznih osoba. Ujedno, povećava kreativnost i bliskost sa drugim ljudima, samim sobom i okruženjem.
Ovaj program se primenjuje uspešno širom sveta u projektima javnog zdravlja, zdravstvenog turizma. Zajedno sa jogom jedina je preventivna medicinska grana u kućama zdravlja osiguravajućih društava i kompanija. Takođe, svoju upotrebu nalazi i u tim bildingu, kao i u rehabilitacionim programima, problemima maloletničke delikvencije...
 
Radionica “Shinnnyoku – kupanje u šumskom vazduhu” (japanska tradicija)
Osnovni program ove radionice je prezentacija tradicionalnog japanskog zdravstvenog -preventivnog programa kupanja u šumskom vazduhu. Ova drevna metoda primenjivana je u Japanu kroz vekove, a svoju renesansu doživljava od 1980. godine. Ona podrazumeva luksuz uranjanja u atmosferu šume i uživanja u njenoj blagodeti. Shinrin-yoku je jednostavna metoda u kojoj se čovek prepušta atmosferi šume. Ministarstvo zdravlja Japana je uložilo značajna sredstva za naučna istraživanja kojima je dokazano da je udisanje šumskog vazduha i njegovih aromatičnih molekula – fitoncida višestruko korisno za kvalitet života, well-being i zdravlje.
 
Nedelja - 14. mart 2021:
Radionica „Balkanski šumski hamam i ostale evropske varijante šumskog wellness-a“
Za razliku od šuma Japana koje su mračne, evropske šume, posebno balkanske, udružuju pozitivne efekte sunca i šumske atmosfere na kvalitet života učesnika, njihov well-being i zdravlje. Balkanski šumski hamam karakterišu: smeh, radost, igra, pesma, kao elementi šumskog pozorišta, ali i dokoličarenje, kao najluksuzniji turistički program (doing nothing, idleness, muse).
 
Radionica “Fitoterapija i hortikulturna terapija”
Fitoterapija kao komplementarna medicinska disciplina ima svoje mesto u šumskom wellness-u. Pre svega, kroz programe šumske šetnje sa naturalistom uz prepoznavanje lekovitog bilja i učenja o njegovim zdravstvenim potencijalima. Biljke koristimo za čajnu ceremoniju, šumsku SPA trpezu, a aromatično bilje predstavlja elemenat biljnih bošči - pinda u pinda sveda masažnim wellness tehnikama.
Proizvodi lekovitog bilja predstavljaju važan element ponude suvenira u šumskom wellness-u. Hortikulturna terapija preko Micobacterium vaccae, srećne bakterije iz zemljišta, podstiče stvaranje endorfina (hormona sreće) kod učesnika i doprinosi poboljšanju kvaliteta života, kao i grounding (hodanje bosim nogama po zemlji). Na radionici će se demonstrirati formiranje vrtića zdravlja.
 
Prijava na radionicu: na mail irigmojgrad@live.com ili na tel. 066/5433 999.

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Direktor Lufthanze upozorava: Haos u avio-transportu trajaće do zime
04. Jul 2022
Gužve i problemi sa letovima su "nerešivi u kratkom roku" i putnici će se sa...
Turizam
Beograd i Srbija vraćaju izraelske turiste
04. Jul 2022
Vibrantna energija Beograda, „najveći muzej na otvorenom“ nad ušćem Save u...
Turizam
Vojvodina ima dobre uslove za razvoj turizma hrane
04. Jul 2022
Istraživanje stavova i mišljenja turista o turističkoj ponudi AP Vojvodine...
Turizam
Pozdrav iz Tekije
03. Jul 2022
Nakon rekonstrukcije Golubačke tvrđave, lokalne samouprave i pojedinci na “Dunavskoj...