U organizaciji udruženja građana “Irig moj grad”: vikend u znaku radionica šumske terapije

11. Mart 2021
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
FTSEE
U subotu - 13. marta i nedelju - 14. marta 2021. godine u Irigu će se održati radionice projekta “NATESS”, finansiranog iz programa Interreg – IPA CBC “Hungary – Serbia” 2014 - 2020.
Organizator radionica je Udruženje građana “Irig moj grad”, kao jedan od partnera na projektu.
Radionice sprovodi udruženje “Forest therapy south eastern Europe (FTSEE)” u saradnji sa Medical SPA asocijacijom Srbije (MSPAAS), udruženjima “Mladi Takovskog kraja”, “KOMPOT- centar za delikatesna istraživanja”, “Moja Inspiracija” i “Food art”.
Prijava i okupljanje učesnika vrši se u prostorijama Udruženja građana “Irig moj grad”.
 
PROGRAM RADIONICA
 
Subota  - 13. mart 2021: 
Radionica „Šumska terapijska šetnja po metodi ANFT“
Osnovni program šumskog velnesa je šumska terapijska šetnja. Ona je strukturisana po metodi ANFT i sastoji se od: uvoda, POP elementa, WIN elementa, ID elementa i čajne ceremonije.
Efekat ove šetnje posebno je procenjivan u odnosu na mentalni velnes i pokazalo se da ima značajno korisno dejstvo na poboljšanje kvaliteta života kako depresivnih, tako i kod anksioznih osoba. Ujedno, povećava kreativnost i bliskost sa drugim ljudima, samim sobom i okruženjem.
Ovaj program se primenjuje uspešno širom sveta u projektima javnog zdravlja, zdravstvenog turizma. Zajedno sa jogom jedina je preventivna medicinska grana u kućama zdravlja osiguravajućih društava i kompanija. Takođe, svoju upotrebu nalazi i u tim bildingu, kao i u rehabilitacionim programima, problemima maloletničke delikvencije...
 
Radionica “Shinnnyoku – kupanje u šumskom vazduhu” (japanska tradicija)
Osnovni program ove radionice je prezentacija tradicionalnog japanskog zdravstvenog -preventivnog programa kupanja u šumskom vazduhu. Ova drevna metoda primenjivana je u Japanu kroz vekove, a svoju renesansu doživljava od 1980. godine. Ona podrazumeva luksuz uranjanja u atmosferu šume i uživanja u njenoj blagodeti. Shinrin-yoku je jednostavna metoda u kojoj se čovek prepušta atmosferi šume. Ministarstvo zdravlja Japana je uložilo značajna sredstva za naučna istraživanja kojima je dokazano da je udisanje šumskog vazduha i njegovih aromatičnih molekula – fitoncida višestruko korisno za kvalitet života, well-being i zdravlje.
 
Nedelja - 14. mart 2021:
Radionica „Balkanski šumski hamam i ostale evropske varijante šumskog wellness-a“
Za razliku od šuma Japana koje su mračne, evropske šume, posebno balkanske, udružuju pozitivne efekte sunca i šumske atmosfere na kvalitet života učesnika, njihov well-being i zdravlje. Balkanski šumski hamam karakterišu: smeh, radost, igra, pesma, kao elementi šumskog pozorišta, ali i dokoličarenje, kao najluksuzniji turistički program (doing nothing, idleness, muse).
 
Radionica “Fitoterapija i hortikulturna terapija”
Fitoterapija kao komplementarna medicinska disciplina ima svoje mesto u šumskom wellness-u. Pre svega, kroz programe šumske šetnje sa naturalistom uz prepoznavanje lekovitog bilja i učenja o njegovim zdravstvenim potencijalima. Biljke koristimo za čajnu ceremoniju, šumsku SPA trpezu, a aromatično bilje predstavlja elemenat biljnih bošči - pinda u pinda sveda masažnim wellness tehnikama.
Proizvodi lekovitog bilja predstavljaju važan element ponude suvenira u šumskom wellness-u. Hortikulturna terapija preko Micobacterium vaccae, srećne bakterije iz zemljišta, podstiče stvaranje endorfina (hormona sreće) kod učesnika i doprinosi poboljšanju kvaliteta života, kao i grounding (hodanje bosim nogama po zemlji). Na radionici će se demonstrirati formiranje vrtića zdravlja.
 
Prijava na radionicu: na mail irigmojgrad@live.com ili na tel. 066/5433 999.

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Ohrabrujuće predviđanje WTTC-a: U 2022 - snažan oporavak evropskog sektora putovanja i turizma!
21. Januar 2022
Sektor beleži porast od više od 250% u evropskim rezervacijama za Uskrs u poređenju sa...
Turizam
Novi termin za održavanje 43. Međunarodnog sajma turizma i 17. Međunarodnog sajma HoReCa opreme - 24 - 27. mart 2022.
19. Januar 2022
Usled pogoršane epidemiološke situacije, povećanja broja zaraženih kako u zemlji...
Turizam
Na Zlataru novi trend izgradnje turističkih kompleksa u planinskom stilu
28. Decembar 2021
 Na planini Zlatar poslednjih godina zabeleženi su odlični rezultati kada je u pitanju...
Turizam
U iščekivanju Sajma turizma
28. Decembar 2021
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i jugoistočnoj Evropi, 43. Međunarodni...