U Muzeju Jugoslavije otvoren novi objekat sa suvenirima

12. Decembar 2018

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić otvorio je rekonstruisan i dograđen višenamenski objekat K25 (Kapija) u sastavu Muzeja Jugoslavije u Beogradu, gde će posetioci moći da dobiju osnovne informacije, kupe suvenir i popiju kafu, pre nego što krenu u razgledanje 75.000 eksponata tog muzeja.

- Objekat je relativno mali, ali je bio preko potreban jer Muzej Jugoslavije godišnje poseti 120.000 turista, od kojih je 70% stranaca - rekao je Ljajić.

Dodao je da su "muzeji važan segment turizma" i da Srbija ima 150 muzeja koji nisu dovoljno iskorišćeni, a rekonstrukcija i dogradnja dela Muzeja Jugoslavije je "dobar korak u pravcu povećanja posete".

Ministar je rekao da muzeji spadaju u najposećenije destinacije i da veruje da će broj poseta Muzeja Jugoslavije porasti na 150.000.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je Grad Beograd rekonstruisao i dogradio objekat K25 u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i da svake godine zajedničkim snagama rekonstruišu po jedan turistički objekat u Beogradu.

Vesić je rekao da je ulaganje u muzeje investicija, a ne trošak i da će se Muzej Nikole Tesle preseliti u prostor prve električne centrale u Beogradu koja se nalazi na Dorćolu.

- Novi Muzej Nikole Tesle će se prostirati na 10.000 kvadrata i u njemu će se nalaziti i artefakti Mihaila Pupina i Milutina Milankovića i najveća naučna radionica - rekao je Vesić.

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević rekla je da su radovi na K25 počeli pre godinu dana, a da je projekat pripreman od 2014. godine.

- Imperativ za dogradnju ovog objekta je broj posetilaca koji se povećava svake godine za 10.000 turista - rekla je Knežević.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...