U Lipolistu održan najmirisniji festival Srbije

24. Jun 2016

Treće nedelje juna, u najmirisnijem selu u Srbiji, Lipolistu, kada lipe cvetaju, i kada, prema verovanju, karavani prolaze, a devojke se udaju, održan je ovogodišnji festival „Ruže Lipolista“, posvećen najmirisnijem cveću.

I na ovom Festivalu, čiji su organizatori Turistička organizacija grada Šapca i Udruženje „Ruže Lipolista“, a pokrovitelj grad Šabac, ruže su pobedile. I ove, kao i prethodne 22 godine, Lipolist je ponovo bio prestonica cveća, a posetioci su pokazivali radost i zadovoljstvo na putevima koji vode ka Lipolistu. Svi hrle ka bezbroju ruža, da iz pupoljaka osete miomirise i uživaju u toj lepoti.

Lipolist je selo sa hiljadu stabala lipa, po čemu je i dobilo naziv, u kojem se dvadesetak porodica bavi uzgajanjem ruža, a jedina žena preduzetnik u tom poslu je Snežana Marinković, koja uzgaja oko 40.000 sadnica – 30 vrsta ruža na 40 ari.

Na ovoj, najmirisnijoj turističko-privrednoj manifestaciji u Srbiji, okupili su se naši najpoznatiji proizvođači ruža, koji svoje proizvode prodaju daleko van granica naše zemlje, te zato i ne čudi to što je Srbija osmi izvoznik ruža u svetu.
 
Ove godine učestvovalo je 22 izlagača, kao i 40 zanatlija iz cele Srbije, kroz novu festivalsku aktivnost „Bazar starih i umetničkih zanata“, na kojem su posetioci mogli da nabave zanimljive suvenire, poput šarenih ručnih sapuna od lekovitog bilja za podmlađivanje ili lečenje reume, slatka i sokova od ruža, malina i zove, manastirskih meleme, kao i različitih proizvodi od cveća.

Grupa „Garavi sokak“ prvo veče upotpunila je festivalsku atmosferu koncertom u Šapcu. Drugog dana, festival se preselio u „Etno selo Topalović“, kod poznatog mačvanskog slikara i naslednika Milića od Mačve, Slobodana Topalovića, „koji čuva i naše sećanje, sakuplja ono čega smo se odrekli i pamti ono što smo zaboravili“.

Program „Jutros mi je ruža procvetala“, okupio je vokalne grupe „Šapčanke“ i „Dubljanske Lole“, Željka Đukanovića, učenika Muzičke škole, a u pratnji harmonikaškog asa, Milenka Božića... I prvi put pred publikom, „porodični orkestar Topalovića“ – Milan, Boško, Nikola i Filip.

Iste večeri, u avliji Marinkovića, uvek otvorenoj za prijatelje, Festival je nastavljen uz program „Kod Marinkovića od Marinkovića“, uz poeziju...

"Jedva čekam veče da i meni svane“, pisao je Dis, a ovim stihom počelo je pesničko veče, posvećeno dobitniku nagrade 53. Disovog proleća, Tomislavu Marinkoviću. O njegovom pesništvu govorio je Petar Arbutina, urednik odeljenja za izdavaštvo „Službenog glasnika“. Stihove je kazivao Slobodan Petranović Šarac, glumac Šabačkog pozorišta, a sa gostima razgovarala je novinarka Margareta Musić, urednica informativnog progrma TV Šabac.

Centralni festivalski dan, tradicionalno, već 22 godine, održava se u Lipolistu, u dvorištu osnovne škole. Program sa više od 250 učesnika, za vreme izložbe cveća, na centralnoj bini, okupio je članove kulturno-umetničkih društava šabačkog kraja, pre svega „Abrašević“, „Hajduk Stanko“, „Gospodar Jevrem“, kao i učenike škole domaćina OŠ „Vojvoda Stepa“. Neformalna umetnička grupa „Konbinart“ učestvovala je na ovogodišnjem festivalu izložbom „Umetnost u pokretu“.

Festival je i ove godine nagradio najbolje – među poljoprivrednim školama najkreativniji aranžman, po oceni žirija, napravili su učenici Poljoprivredne škole „Josif Pančić“ iz Pančeva. Najbolji van asortimana ruža, bio je rasadnik „Aloja Zeleni med“ – Golubinci, najlepši aranžman napravili su u Rasadniku „Ivanović“ iz Sinoševića, a najbolji proizvodni asortiman ruža proizveo je Rasadnik „Marinković“ iz Lipolista. Posebno priznanje Festivala, Prsten prijateljstva, koje daruje Milan Marinković, pripalo je za „sportski i ljudski podvig, hrabrost, humanost i afirmaciju pravih vrednosti“ košarkašici Nataši Kovačević. Nagrade najuspešnijima uručio je Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca.

Festival „Ruže Lipolista” podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi – SWG, kroz projekat Evropske unije „Podsticanje regionalne saradnje i uravnotežen teritorijalni razvoj zemalja zapadnog Balkana u procesu integracije u EU“.

Ovogodišnji Festival prošao je u znaku još jednog jubileja – 10 godina rada Vile Albedo, u Varni. Etno centar za razvoj kulture, umetnosti i turizma bračnog para Mice i Caneta Kovačevića, jedino je seosko-turističko domaćinstvo na teritoriji Šapca, koje je dobilo i "Turistički cvet", kao najviše priznanje u turizmu Srbije. Kroz različite projekte, nastoji da osnaži život na selu, posebno da pokrene kulturne sadržaje u ruralnom ambijentu. Od početka je imala podršku grada Šapca, te je i konferencija za novinare povodom održavanja ovog Festivala, 7. juna, održana upravo u Vili Albedo, sa željom Turističke organizacije grada Šapca da podrži ovo značajno etno-domaćinstvo.

Autor: Marko Jelić
Foto:
Turistička oranizacija grada Šapca

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Jačanje saradnje između Egipta i Srbije u oblasti turizma
24. Februar 2020
Egipatska turistička delegacija na čelu sa Nj.E. Dr. Gadom Šalabi, zamenicom ministra...
Turizam
Pokrenut novi rezervacioni sistem za prodaju tura online
24. Februar 2020
BOS4.tours je ime novog velikog projekta Serbian Adventures tima. BOS je rezervacioni sistem...
Turizam
Uskoro konkurs za turističku nagradu
24. Februar 2020
Nagrada za turizam "Marko Polo" prepoznaje doprinos turoperatora i turističkih...
Turizam
Od danas nastavak podele vaučera za odmor u Srbiji
24. Februar 2020
Akcija podele vaučera za odmor u Srbiji biće nastavljena dans, ponedeljak 24. februar, rekao...