U Kosjeriću počinje gradnja jedinstvenog turističko-edukativnog kompleksa Srpsko selo

13. Avgust 2021
Image by kokas4oka from Pixabay
Image by kokas4oka from Pixabay

U užoj gradskoj zoni Kosjerića, u Skrapeškoj ulici, na površini od oko 2 ha, na jesen će početi gradnja jedinstvenog turističkog i kulturnog kompleksa Srpsko selo, koji će predstavljati svojevrsnu "Srbiju u malom".

Kako je za eKapiju rekla Marina Višnjić, menadžer i deo projektantskog tima ovog projekta, reč je o originalnoj ideji investitora Miroslava Kovačevića, poreklom iz Kosjerića, da se dočara prikaz srpskog sela kroz spoj tradicionalnog i modernog. Ona je naglasila da je to, pre svega, edukativni kompleks koji će činiti rizort u kojem će se nalaziti kućice za iznajmljivanje, izgrađene na principima tradicionalne srpske seoske arhitekture, dok će drugi deo kompleksa obuhvatiti moderan hotel sa spa centrom.

Prema idejnom rešenju rizorta Srpskog sela, čiji su tvorci arhitekte Branislav Stojanović, Darko Ilić i Marina Višnjić iz projektantskih studija BSA, MORPH i MKA, kućice će biti prikaz geografskih i stilskih razlika tradicionalne seoske arhitekture svih krajeva Srbije, od vojvođanske, preko šumadijske, moravske i kamenih kuća pirotskog kraja, pa do planinskih brvnara. To će biti postignuto uz korišćenje pojedinačnih elemenata, bez pravljenja replika ili donošenja originalnih kuća iz tih krajeva.

- Srpsko selo će imati 16 takvih kućica, a u okviru rizorta nalaziće se još dva zajednička objekta – centralni atrijum i multifunkcionalna dvorana za kongrese i ostala dešavanja, u čijem će podzemlju biti smešteni podrumi za vino i rakiju, a drugi centralni objekat biće restoran sa kafeom. U sastavu rizorta biće izgrađen i hotel s 4 zvezdice, kapaciteta 112 soba, sa spa centrom na oko 1.000 kvm i zatvorenim bazenom – navodi Marina Višnjić, menadžer ovog autentičnog projekta.

Ona dodaje da je u planu da hotel kao celina bude prilagođen potrebama različitih kategorija korisnika:

- Jedna ciljna grupa biće dece predškolskog i školskog uzrasta za koje je u planu organizovanje letnjih i zimskih kampova, zatim sportisti koji će ovde moći da dolaze na pripreme, ali isto tako biće idealno i za porodice i parove (npr. za ekskluzivna venčanja). Hotel će biti idealan i za poslovne ljude, za organizovanje tim bildinga ali i konferencija i kongresa, a biće to i dobar prostor za digitalne nomade, opremljen brzim internetom i kompletnom neophodnom infrastrukturom.

Autori idejnog rešenja hotela su arhitekte Nikola Ivković, Marko Matejić i Stefan Đorđević iz studija MAIN Architects.

Čitav projekat rađen je uz podršku Šumarskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta i Etnografskog muzeja, a kuriozitet je da je konsultant projekta čak i doktorirao na tradicionalnoj srpskoj arhitekturi.

Još jedna zanimljivost koja će krasiti ovaj kompleks biće rekonstrukcija "Srpskog vrta", čiju će rekonstrukciju napraviti Šumarski fakultet.

Srpski vrt će biti jedinstven i po tome što će u njemu biti zasađene biljke koje su najčešći motivi srpske epske i lirske poezije, kao što su, na primer, smilje i bosilje, a sve to s ciljem da naučimo što više o Srbiji, ali i da se Srbija prikaže strancima u najboljem svetlu, kao i da se dodatno aktivira lokalna privreda.

Ovaj projekat, koji će biti građen u dve faze, dobiće do kraja oktobra i građevinsku dozvolu. Rok za završetak Srpskog sela je 18 meseci, a uporedo će trajati radovi i na izgradnji hotela, koji je u planu da bude završen za dve godine.

Prema rečima investitora Miroslava Kovačevića, vlasnika građevinske firme "Nova adresa" koja će biti i izvođač radova na kompleksu, projektovana vrednost kompleksa je oko 5 mil EUR.

- Srpsko selo nam je prvi projekat ove vrste, a u planu je da ovakva srpska sela postoje svuda po Srbiji, po principu franšize. Nećemo bežati ni od partnerstva – najavio je Kovačević.

B. Petrović

Izvor: eKapija
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila sezonsku liniju do Krita
01. Jun 2023
Air Serbia je 31. maja 2023. godine, letom JU750 u 11:55 časova, uspostavila sezonsku liniju...
Turizam
Domaći turisti najčešće birali Zlatibor, a strani Beograd
01. Jun 2023
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-april 2023. godine u...
Turizam
Srbiju posetili i turoperateri iz Holandije
31. Maj 2023
Turistička organizacija Srbije i nacionalni avio-prevoznik, u periodu od 29. maja do 01. maja,...
Turizam
Danas počinje prijava građana za novu seriju vaučera
30. Maj 2023
Prijava građana za korišćenje vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji počinje 30....