U Evropi će biti otvoreno osam miliona novih radnih mesta u turizmu

17. Maj 2022
Image by Gerd Altmann from Pixabay
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Najnoviji Izveštaj o ekonomskom uticaju Svetskog saveta za putovanja i turizam (World Travel & Tourism Council) otkriva da će se u okviru evropskog sektora putovanja i turizma otvoriti skoro osam miliona novih radnih mesta u narednoj deceniji.

Prognoza Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC), koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, takođe pokazuje da će taj sektor biti pokretačka snaga ekonomskog oporavka Evrope, nakon više od dve godine stagniranja.

U narednih 10 godina i sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 3,3%, očekuje se da će sektor putovanja i turizma rasti dvostruko većom stopom od ukupne privrede, za koju se predviđa da će rasti za samo 1,5% godišnje.

Izveštaj takođe otkriva da će evropski BDP za putovanja i turizam rasti za 31,4% na 1,73 bilijardi evra.

- Evropski sektor putovanja i turizma je u snažnom oporavku, što ukazuje da će se otvoriti osam miliona novih radnih mesta u narednih 10 godina. Što se tiče doprinosa evropskoj ekonomiji i zapošljavanju, sektor će skoro dostići nivoe pre pandemije do kraja sledeće godine, jer oporavak sektora nastavlja svoj zamah - rekla je Džulija Simpson, predsednica i izvršna direktorka WTTC-a.

- Oporavak u 2021. bio je sporiji nego što se očekivalo zbog uticaja Omikrona i nekoordinisanog odgovora evropskih vlada oko zatvaranja granica koje nisu zaustavile širenje virusa, ali su izazvale stvarnu i trajnu štetu ekonomijama – dodaje Simpson.

WTTC

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. Februar 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Turizam
Projekat
22. Februar 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Turizam
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. Februar 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Turizam
20. Februar 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...