U Crnoj Gori oko 75.000 turista iz Srbije

10. Septembar 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U zemljama koje nisu uvele posebne uslove za ulazak, trenutno boravi oko 25.000 srpskih turista, dok se u Crnoj Gori sada nalazi oko 75.000 turista iz Srbije, rekao je Tanjugu direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničić.

Podsetio je da je Crna Gora omogućila ulazak uz obavezne serološke testove i naveo da mali broj ljudi u Crnu Goru putuje preko turističkih agencija i da je uglavnom reč o individualnim putovanjima.

Sezona se, dodaje Seničić, odvija u skladu sa očekivanjima, nakon što su "glavne" destinacije srpskih turista zatvorile granice zbog epidemije virusa korona.

On je naveo da turisti u Egipat mogu uz obavezan PCR test, egipatskom kompanijom AirCairo. Ukoliko se putnik iz Srbije ipak uputi u Egipat bez PCR testa, moći će da se testira na licu mesta, jer su turističke organizacije omogućile testiranje putnika u svojim prostorijama.

Dodao je da u toj zemlji boravi oko 40% turista manje od planiranog za ovu godinu.

Seničić je istakao da se i tokom septembra nastavljaju čarter letovi za Tursku, u kojoj je zabeležen pad broja srpskih turista za oko 45 odsto.

- Sve zajedno sezona je loša, promet je pao za skoro 92% u odnosu na prošlu godinu - rekao je Senčić.

Naveo je da je u toku godine preko turističkih agencija putovalo oko 70.000 turista, dok je prošle godine u ovo vreme broj putnika bio oko 900.000.

Seničić je rekao i da je među zaraženim turistima, u ovom momentu mali broj onih koji su se zarazili na nekoj od destinacija, već su uglavnom to oni koji su zaraženi i otputovali iz Srbije.

Reč o malom broju i pojedinačnim slučajevima.

Ističe da je 60.000 do 70 000 turista uplatilo polisu koja podrazumeva i rizike oboljevanja od Kovida-19.

Seničić smatra da oni koji putuju na odmor van granica zemlje nisu izložni ništa više većem riziku u odnosu na one koji odmor provode na nekoj od destinacija u Srbiji.

Seničić je naveo da je na vreme izdejstvovana uredba o zamenskim putovanjima, što je pomoglo da mnoge trurističke agencije ne odu u stečaj.

Ističe da je važno da do kraja godine sektor turizma dobije pomoć, budući da je do sada veliki broj radnika ostao bez posla.

- Mere koje očekujemo da će biti objavljene do kraja meseca trebalo bi da pomognu da se očuva turistička privreda i sačuvaju radna mesta - dodao je Senicić.

Prema njegovim rečima, do sada dodeljeno 320.000 zamenskih putovanja od kojih je iskorišćeno, odnosno realizovano svega 20.000 njih.

Uglavnom je reč o novouugovorenim putovanjima, kaže direktor Yute i dodaje da se nada da će ostatak biti realizovan sledeće godine,

Seničić je dodao i da turističke agencije do kraja sezone očekuju veću, sektorsku pomoć države i da od nje zavisi opstanak turističkih agencija.


Izvor:Tanjug/eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...