U Beogradu sve više kineskih turista - Nedostaju vodiči

04. Maj 2017
Foto: Biljana Bosnić Ognjenović
Foto: Biljana Bosnić Ognjenović

Broj kineskih turista u Beogradu je u prva tri meseca ove godine veći 100 odsto u odnosu na isti period lane, a posle proglašenja srpske prestonice za jednu od najpopularnijih destinacija na Sajmu turizma u Šangaju, očekuje se još veća posećenost, kažu u Turističkoj organizaciji Beograda.

U razgovoru za Tanjug, direktor TOB-a Miodrag Popović podseća da je već počela promocija na kineskom tržištu, a rezultati su, kaže, vidljivi, međutim, ističe da nedostaju vodiči sa znanjem kineskog jezika, iako postoje svi uslovi da se to prevaziđe.

Ukazujući da je prvi redovni kurs za turističke vodiče u septembru, Popović je apelovao na studente kineskog jezika da se prijave, rekavši da to ne predstavlja samo dodatni izvor prihoda za njih već i mogućnost da počnu da rade u turizmu.

Povećanju broja turista doprineće direktna linija za Peking, a od januara ove godine Srbija ima bezvizni režim sa Kinom. Dva meseca od te odluke, u martu 2017. Beograd je već ostvario značajne rezultate po pitanju dolazaka gostiju iz Kine.

- Broj dolazaka je veći za nekih 124 procenata, a broj noćenja za 116 procenata. To je razlog za optimizam. Imamo i spotove sa Novakom Đokovićem i Batom Živojinovićem, planiramo da učestvujemo na sajmovima u nekoliko oblasti u Kini, a bićemo mnogo više prisutni na društvenim mrežama - rekao je Popović.

On je naglasio da je Beograd za posetioce iz daleke Kine spreman i po pitanju gastronomije.

- Prethodnih par meseci postoji veliki interes naših agencija za kinesko tržište, najbolje je pronaći, a mi možemo u tome pomoći, partnere u samoj Kini. Mi upućujemo strane agencije, tur-operatore na operatore u Beogradu i tako posao najbolje funkcioniše - kaže direktor TOB-a.

Kaže da već sada imamo tri-četiri kineske turističke agencije koje su srpske. Reč je o kineskim državljanima koji su došli u Beograd i otvorili agencije za dovođenje kineskih gostiju, što takođe pokazuje da Beograd postaje značajna destinacija za Kineze.

Što se tiče ukupnih rezultata Beograd od početka godine ima rast broja turista i to već četvrtu godinu zaredom, najčešće su to gosti iz regiona, ali ne samo iz zemalja bivše Jugoslavije.

- Imamo i goste iz Turske koji su i dalje ubedljivo najbrojniji, zatim iz Grčke koji rastu godišnje po stopi od sto procenata, a imamo sve veći broj posetilaca iz Izraela, Nemačke, Velike Britanije... - rekao je Popović.

S tim u vezi, TOB ima više turističkih informativnih centara u gradu, postavljene su table na više jezika, uključujući i kineski i ruski jezik, a vrlo brzo ćemo imati interaktivne table koje će omogućiti još bolju komunikaciju sa gostima u Beogradu.

- Najbolji promoteri Beograda su pre svega sami Beograđani jer mi smo gostoljubiv i obrazovan narod. Na engleskom jeziku ćete od svakog Beograđanina da dobijete dobru, kvalitetnu informaciju, kuda otići - kaže Popović, a odgovarajući na pitanje da li zaposleni u hotelima promovišu Beograd i njegove atrakcije onako kako se to radi u inostranstvu, Popović napominje da se svake godine organizuju edukacije i obrazovanje kadrova u turizmu.

Na pitanje šta se može primeniti iz Šangaja, budući da je delegacija grada Beograda sa gradonačelnikom Sinišom Malim na čelu nedavno boravila u tom kineskom gradu, Popović kaže da je njihov sistem informisanja sjajan i da se turisti mogu lako snaći zbog načina na koji je grad uređen.

Govoreći o specifičnostima kineskih turista, Popović kaže da oni u proseku snime hiljadu fotografija, što nije problem jer Beograd, podseća, ima mnogo lepih mesta, a ukazuje da je za njih važna internet-konekcija.

- Zanimaće ih sve, od kulture i istorije do zabave i gastronomije, ali treba voditi računa da imaju i svoju kinesku hranu. Takođe, veoma su vezani za društvene mreže, autobusi moraju biti pokriveni WiFi-jem, kao i hoteli i atrakcije gde god je to moguće - kaže Popović.

U Beogradu je krajem 2013. godine bilo 67 hotela, a sada ih ima 96, očekuje se da će do kraja godine biti više od sto, objašnjava Popović i veruje da je broj smeštajnih kapaciteta dovoljan, međutim vremenom će, kaže, biti potrebno da se oni prošire.

- Beograd je stalno na granici da je potrebno još smeštajnih kapaciteta i oni se otvaraju. Mislim da je broj smeštajnih kapaciteta dovoljan, kako vreme bude prolazilo trebaće sve više i više pogotovo kada govorimo o kineskom tržištu - naveo je on.

Kaže da se na Sajmu u Šangaju Beograd nije obraćao samo zemlji domaćinu, te da je tu bilo zaintresovanih iz celog azijskog pacifičkog regiona.

- Tu će svakako doći i do novih kontakata i do izlazaka i na ta tržišta. Mislim da treba gađati takve vrste prezentacije i predstavljanja gde možete 'zahvatiti' čitav region - zaključio je direktor TOB-a.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
U Grčku tek od 1. avgusta?
13. Jul 2020
Do 1. avgusta granica Grčke ostaće zatvorena za građane Srbije, a u tu zemlju neće se moći...
Turizam
Novi apel za pomoć turističke privrede
13. Jul 2020
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao...
Turizam
Na prodaju kompleks specijalne bolnice Vranjska Banja
13. Jul 2020
Republička direkcija za imovinu prodaje kompleks Specijalne bolnice Vranjska Banja po početnoj...
Turizam
Moja turistička misija: Dragana Terzić, “Travel Point” - Prijepolje
13. Jul 2020
- Oduvek sam se vodila mišlju da je obrazovanje i sopstveno ...