U Beogradu obeležen Nacionalni dan Alžira

10. Novembar 2016
U Beogradu obeležen Nacionalni dan Alžira

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana Demokratske Narodne Republike Alžir, 1. novembra, kada je 1954. godine, pre 62 godine, započeta borba za nacionalno oslobođenje Alžira od francuske kolonizacije, ambasador ove najveće zemlje Afrike i arapskog sveta, Nj.E. Abdelhamid Šebšub, priredio je, 7. novembra 2016. godine, prijem za predstavnike političkog, diplomatskog, kulturnog i javnog života Srbije u beogradskom hotelu „Crowne Plaza“.

Povodom ovog važnog datuma u istoriji alžirskog naroda, ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub istakao je da je ovaj datum „ključni trenutak u istoriji Alžira, jer predstavlja buđenje alžirske nacije, afirmaciju njenog identiteta i suvereniteta, kao i ostvarenje njenih težnji ka miru, slobodi i dostojanstvu. On je i prekretnica u istoriji afričkog kontinenta, jer je doprineo da se proces dekolonizacije ubrza i da usvajanjem Rezolucije 1514, 14. decembra 1960, međunarodna zajednica sprovede u delo načelo prava naroda na samoopredeljenje i nazavisnost. Imajući u vidu načela i ciljeve na kojima se zasnivala akcija pokrenuta 1. novembra 1954. bilo je prirodno da nezavisni Alžir podrži oslobodilačke pokrete u Africi i drugde u svetu, što je i dalje jedan od temelja njegove spoljne politike“.

Ambasador je, imajući u vidu podršku tadašnje Jugoslavije, izjavio da su „prijateljske veze alžirskog i srpskog naroda, kao što vam je svima poznato, istkane u vreme borbe za nacionalno oslobođenje kojoj je bivša Jugoslavija pružila mnogostruku pomoć“. Ta podrška se pretočila u istorijski dobre političke, ali i značajne ekonomske odnose i saradnju posle sticanja nezavisnosti, te „na tom odnosu i prijateljstvu temelji se i današnja tesna bilateralna saradnja između dve zemlje".

Ambasador je takođe podsetio na to da su politički odnosi dve zemlje u usponu, i da je i poseta predsednika Tomislava Nikolića Alžiru, u maju ove godine, ocenjena kao istorijska, jer je prva poseta jednog srpskog predsednika ovoj zemlji, što svedoči o kontinuitetu tih odnosa i naše obostrane privrženosti da se oni dodatno učvrste.Na početku prijema, alžirsku nacionalnu himnu „Zavet“ na arapskom jeziku, i državnu himnu Srbije „Bože pravde“, sjajno je izveo eminetni Gradski ženski hor iz Požarevca, pod dirigentskom palicom šarmantne Katalin Tasić.

Među mnogobrojnim gostima, prijemu su prisustvovali potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Republike Srbije Zoran Đorđević, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Vladimir Marinković, ađutant predsednika Republike Srbije general-major Milomir Todorović, savetnik premijera Vlade Republike Srbije Vladimir Božović, članovi parlamentarne grupe prijateljstva sa Alžirom, narodni poslanici Jadranka Jovanović, Muamer Zukorlić, počasni konzul Belorusije Dragomir J. Karić, reis-ul-ulema Seif ef. Nasufović, članovi Društva prijatelja Alžira, te mnogobrojni gosti.

Prijemu su prisustvovali i snimatelj Alžirske revolucije, Stevan Labudović, zaslužni građanin Demokratske Narodne Republike Alžir, kao i ambasador Danilo Milić i novinar, publicista i diplomata Miloje Popović, koje je, 2004. godine, koje je predsednik Alžira, Abdelaziz Buteflika, odlikovao.

Alžirski domaćini su se potrudili da gosti probaju mnogobrojne alžirske specijalitete, među kojima i na daleko čuvene alžirske urme, za koje se veruju da su najbolje na svetu, tradicionalni slani i slatki kus-kus, kao i alžirsko vino, s poznatim geografskim poreklom.

Piše: Marko Jelić

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Interesovanje britanskih turista za Rumuniju poraslo za 638 odsto
22. Mart 2019
Prema statističkim podacima jedne turističke agencije iz Velike Britanije, ispostavilo se da...
Turizam
Balsamovana kornjača postala znamenitost Vijetnama
22. Mart 2019
Džinovska kornjača Ku Rua, simbol borbe Vijetnama za nezavisnost, čija smrt 2016. godine je...
Turizam
Rusi bez vize do 90 dana u Crnoj Gori
22. Mart 2019
Državljani Ruske Federacije mogu, od 15. aprila do 31. oktobra 2019. godine, bez vize da ulaze,...
Turizam
22. Mart 2019
Niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air će ovog leta proširiti svoje usluge u Srbiji...