U Baru obeleženo 1.000 godina od stradanja Svetog Jovana Vladimira

27. Septembar 2016
Foto: montenegro.travel
Foto: montenegro.travel

Nizom manifestacija koje je organizovala Turistička organizacija opštine Bar povodom obeležavanja jubileja, 1000 godina od stradanja sveca Jovana Vladimira, predstavljena je i umanjena stilizovana replika krsta kneza Vladimira od zlata i srebra, u obliku priveska.

Direktorka Turističke organizacije Bar, Neda Ivanović, izjavila je da je ovaj projekat bio veoma zahtevan i specifičan i da je pravi podvig bio umanjiti krst sa dimenzija 45 x 38 cm na 3,1 x 3,5 cm, a da se zadrže originalnost i detalji na obe strane krsta.

Osim toga, za realizaciju ove ideje bilo je potrebno obaviti brojne aktivnosti: dobiti saglasnost od bratstva Andrović u čijem je posedu krst vekovima; dobiti odobrenje za korišćenje ovog kulturnog dobra u posebne svrhe - izradu umanjene stilizovane replike od Zavoda za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore; preduzeti sve radnje kako bi se zaštitila autorska prava kod Zavoda za zaštititu intelektualne svojine Crne Gore; ispitati čistoću zlata i srebra kod Meterološkog zavoda Crne Gore.

Kompletnu ambalažu: kutiju, sertifikat, legendu i  omot uradila je poznata dizajnerka Ana Matić.

Vladimirov krst je  simbol vere, nade i ljubavi.Hram Svetog Jovana Vladimira osveštan je u Baru, u nedelju, 25. septembra. Hram su osveštali Njegova svetost patrijarh jerusalimski Teofilo Treći, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, arhiepiskop albanski Anastasije, arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Ovom događaju prisustvovalo je više od 50 arhijereja, vladika, mitropolita iz celog sveta i nekoliko hiljada vernika iz Crne Gore, regiona, Rusije, Ukrajine, Belorusije...

Legenda o Vladimiru i Kosari

Viševekovni skladni život Barana oslikava i čuva kult Svetog Vladimira, kneza i svetitelja, koji je živeo na prelazu iz 10. u 11. vek. Drveni krst koji je imao u rukama kada je pogubljen, od davnina, kao najveću relikviju čuva bratstvo Andrović iz Bara.

Po legendi, makedonski car Samuilo savladao je u bici mladog kneza Vladimira, odveo ga u Prespu i utamničio. Ali Vladimira je spasla ljubav - lepa careva kćer Kosara zaljubila se u njega i izborila milost i slobodu za plemenitog sužnja.

Vladimir i Kosara su se venčali i nastanili u Krajini, na južnoj obali Skadarskog jezera, u dvoru nedaleko od manastira Prečista Krajinska.

Ipak, njihova sreća nije potrajala. Samuilov naslednik, Vladislav, pozvao je Vladimira u Prespu, šaljući mu zlatni krst kao garanciju bezbednosti. Ali, Knez Vladimir je zatražio drveni krst kao zalog svog života, jer „na njemu je Spasitelj razapet“, verujući da tako dat zavet novi car neće prekršiti. Vladislav nije održao reč - čim je stigao u Prespu, knez Vladimir je ubijen na vratima crkve i sahranjen zajedno sa krstom koji je imao u rukama. Nesrećna Kosara je njegovo telo prenela u manastir Prečista Krajinska, zamonašila se i posle smrti sahranjena je pored svoje velike ljubavi.

Svake godine, na dan Sv. Trojice, predstavnici bratstva Andrović, u pratnji poštovalaca kulta Svetog Vladimira iznose krst na svetu planinu Rumiju, gde je po predanju nekada bila crkva. U narodu postoji običaj da učesnici litije, koji se penju na planinu, ponesu sa sobom po jedan kamen jer, po predanju, crkva će se sama obnoviti kada ga bude dovoljno. U ovom drevnom običaju učestvuju pripadnici sve tri veroispovesti.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Мuzej
09. Decembar 2019
Od korintskog šlema do kamenčića sa Meseca – više od 75.000 predmeta čini...
Turizam
Jahorina i ski centar Ravna planina biće povezani gondolom
09. Decembar 2019
Opština Pale pored Jahorine ima i ski centar Ravna planina, a njihovim povezivanjem...
Turizam
Ryanair obustavlja letove iz Stokholma do Niša
09. Decembar 2019
Niskotarifni avio-prevoznik Ryanair obustaviće svoje redovne letove sa aerodroma u Stokholmu do...
Turizam
Izabrani pobednici foto konkursa “Srbija kroz 4 godišnja doba”
07. Decembar 2019
Turistička organizacija Srbije izabrala je pobednike konkursa za najbolju fotografiju 2019....