U Austriju i dalje samo sa negativnim testom

24. Jul 2020
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Austrijska vlada odlučila je da odloži odluku da prilikom ulaska u tu zemlju sa rizičnih područja bude obavezan karantin bez obzira na PCR test, koja je trebalo da stupi na snagu sutra, a to se odnosi i na putnike iz Srbije.

Za ulazak u tu zemlju i dalje je neophodan negativan PCR test i to iz sertifikovanih laboratorija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, za ulazak iz rizičnih područja na snazi ostaje uredba od 15. juna, prema kojoj putnici iz tih zemalja mogu da uđu u Austriju samo ako imaju negativan PCR test koji nije stariji od četiri dana ili da idu u kućni karantin od 14 dana, prenose Vesti Južnog Tirola.

Kako se navodi, ta odluka je doneta zbog revizije određenih pravnih propisa.

- Cilj je da se pronađe uravnotežen propis koji služi i za borbu protiv pandemije i za usklađivanje sa svim ustavnim principima - navodi se u saopštenju.

Ustavni sud Austrije proglasio je u sredu nekoliko odredaba o suzbijanju koronavirusa nezakonitim, posebno pojedine delove uredbe o zabranama izlaska i one o delimičnom otvaranju poslovanja od 14. aprila.

Nakon značajnog porasta infekcija u Austriji poslednjih nedelja, za koji vlada uglavnom smatra odgovornima ljude koji stižu iz rizičnih područja na zapadnom Balkanu, ministarstvo sada želi da značajno pooštri uslove za ulazak u zemlju.

Kancelar Sebastijan Kurc najavio je u utorak da će od petka kontrole na granicama Austrije biti strože, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regiona samo uz negativan PCR test.

Kurc je kazao da je Austrija iscrpela sve nivoe upozorena za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da već sada postoji obaveza samoizolacije prilikom povratka iz takvih delova sveta.

- Odustanite od putovanja ovog leta na Zapadni Balkan. Razumem povezanost i bliskost sa tim regionom. I meni je taj region veoma blizak srcu - dodao je Kurc.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...