Tvrđava Golubački grad: Prvi posetioci 30. marta

26. Mart 2019

Srednjovekovna tvrđava Golubački grad 30. marta otvara se za posetioce, jer su, nakon skoro pet godina, okončani radovi na njenoj kompletnoj rekonstrukciji. Vrednost ovog posla iznosila je 6.6 miliona evra, a radove je finansirala Evropska unija, preko Austrijske razvojne agencije (ADA).

Rekonstrukcija, započeta u julu 2014. godine, obuhvatila je obnovu bedema i svih deset njenih kula, izgradnju obaloutvrde i vizitorskog centra, kao i probijanje novog tunela i gradnju obilaznice duge 800 metara, kako Ibarska magistrala ne bi i dalje prolazila kroz tvrđavu.

Svi predviđeni radovi trebalo je da se završe u roku od dve godine, do jula 2016. godine, ali su, zbog brojnih problema, produženi do marta 2019. Pošto su sada okončani, uslediće gradnja komercijalnih sadržaja, kao što su: restorani, biciklističke staze, sportski tereni, bazeni, ribarsko selo, apartmani, ateljei za umetnike i marina za čamce. Njih neće finansirati EU, jer je reč o komercijalnim sadržajima, već će se za njih tražiti drugi investitori.

Posle kompletnog uređenja i izgradnje svih dodatnih sadržaja, opština Golubac očekuje da će se ovde otvoriti više od 100 radnih mesta i da će od turističkih poseta godišnje zaraditi oko pola miliona evra.

Golubački grad nalazi se na samom ulazu u Đerdapsku klisuru i pripada Nacionalnom parku Đerdap.

Golubački grad, podeljen je na četiri zone: zelenu, plavu, crvenu i crnu, a ulaznice će koštati od 150 do 1.200 dinara. Maloletnicima će biti omogućen ulaz samo u zelenu zonu, dok će ostale tri moći da obilazi najviše pet posetilaca u jednoj turi, i to samo u pratnji vodiča.

Izvor: Novosti

Unutrašnji raspored zona na Tvrđavi:

Zelena zona je dostupna svim kategorijama turista i obuhvata tri kule i Palatu. U Palati je smeštena digitalna prezentacija kompletne Tvrđave i u njoj se odvijaju prezentacije vodiča. Palata je dostupna i osobama sa inviliditetom odnosno osobama koje se kreću uz pomoć ili u kolicima. Kule nisu dostupne osobama koje se kreću uz pomoć kolica. U Ulaznoj kuli  ili kuli 8, na sva tri sprata smeštena je izložba posvećena vitezovima. U Zelenu zonu mogu da uđu maloletna lica (deca) samo u pratnji roditelja. Za grupne posete obavezan je vodič Kompleksa Tvrđava Golubački grad. Cene ulaznica: pojedinačna ulaznica je 600 dinara (uključen i parking), grupna ulaznica iznosi 450 dinara (grupe 10+) obavezan je vodič Kompleksa Tvrđava Golubački grad, školske ekskurzije – pojedinačna ulaznica 150 dinara (samo ulaz u Palatu), deca od 12 do 18 godina – pojedinačna ulaznica 120 dinara, penzioneri (samo registrovana udruženja) -  pojedinačna ulaznica je 300 dinara.

Plava zona je srednje teška zona i nije otvorena za samostalne posete turista već je  dostupna samo uz pratnju  posebnih pratilaca (zaposlenih) u Kompleksu. Staza zahteva viši nivo fizičke spremnosti posetilaca i na njoj mogu da borave u isto vreme samo grupe do 5 posetilaca. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena maloletnim licima. Cena pojedinačne ulaznice je 800 dinara.

Crvena zona je teška zona i nije otvorena za samostalne posete turista već je dostupna samo uz pratnju posebnih pratilaca (zaposlenih) u Kompleksu. Staza zahteva veoma visok nivo fizičke spremnosti posetilaca i na njoj mogu da borave u isto vreme samo grupe do 5 posetilaca. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena maloletnim licima. Cena pojedinačne ulaznice je 800 dinara.

Crna zona je izuztno teška zona i nije otvorena za samostalne posete turista već je dostupna samo uz pratnju posebnih pratilaca (zaposlenih) u Kompleksu. Staza zahteva najviši nivo fizičke spremnosti posetilaca i njome može da se kreće samo po jedan posetilac u pratnji pratioca iz Kompleksa. Zona nije preporučljiva osobama sa srčanim slabostima. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena maloletnim licima. Cena pojedinačne ulaznice je 1200 dinara. Ulaznica za ovu zonu omogućava i ulazak u plavu zonu.

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...