Turska rivijera: Atrakcije, jezera, vrtovi lavande i mediteranski specijaliteti

11. April 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Mediteranska obala Turske, često poznata kao Turska rivijera, svake godine privlači milione domaćih i međunarodnih posetilaca zbog svoje izuzetne fuzije prirode, istorije i kulture. Iako je oblast poznata širom sveta po svojim besprekornim plažama, toplom suncu i tirkiznom moru, ima toliko toga da ponudi turistima. Obojena prelepim prirodnim plavetnilom i zelenilom, prošarana starim gradovima, uz prepoznatljivu kulinarsku tradiciju, nudi mnoge izlete i razne aktivnost u rasponu od trekinga do ronjenja...

Uzbudljive atrakcije Antalije

Kada pomislite na obale Sredozemnog mora prva asocijacija je Antalija, koja se nalazi u centru turske rivijere. Iako je grad poznat po svojih 229 plaža sa Plavom zastavom i istorijskim znamenitostima, on je takođe i pravi raj za bavljenje sportom. Ljubitelji prirode će uživati u istraživanju zadivljujućih pećina Karain, Dim i Damlataš. Unutar granica pokrajine Antalije nalaze se neke od svetskih planinarskih staza koje oduzimaju dah, uključujući Likijski put, Put pisidijske baštine i Put Svetog Pavla. Naselje Kaš u Antaliji smatra se jednom od 10 najboljih ronilačkih lokacija na svetu. A paraglajding i nekoliko vodenih sportova su među aktivnostima koje se ne smeju zaobići u ovoj oblasti. Belek je istovremeno poznat po svojim terenima za golf svetske klase.

Na korak daleko od oblasti jezera i vrtova ruža i lavande

Mali deo turske oblasti jezera, koji privlači pažnju svojim brojnim prirodnim čudima u regionu Sredozemnog mora, takođe leži u blizini Antalije. Oblast koja obuhvata područje unutar granica provincija Afionkarahisar, Antalija, Burdur, Isparta i Konja i ima 16 jezera, uključujući Akšehir, Burdur, Bejšehir, Eirdir, Kovada i Salda, nazvana je jednim od „ 50 najboljih mesta za putovanje u 2023“ od strane magazina “Travel + Leisure”, kao destinacija kulturnog bogatstva. Možete posetiti ovu oblast kada putujete u Antaliju i uživati u tektonskim jezerima i istorijskim antičkim mestima.

Glavni region turske za uzgoj ruža i lavande, Isparta, nalazi se u okrugu jezera i nudi razne mogućnosti za doživljaj prirodnih lepota Mediterana. Divite se zadivljujućoj fotogeničnosti zasada lavande u ljubičastom cvatu, dok istražujete ove skrivene dragulje na drugoj strani planine Taurus.

Neverovatna mediteranska kulinarska avantura

Mediteranska kuhinja slovi za jednu od najbogatijih i najraznovrsnijih gurmanskih tradicija u Turskoj, a ljubitelji hrane će tamo pronaći raznorazne dragulje od poslastica. Riba i morski plodovi čine osnovu mediteranske kuhinje, pored jela od povrća napravljenih od organskog maslinovog ulja i jedinstvenih iskustava sa začinjenim jelima od mesa. Tradicionalni restorani nude svežu ribu i mesna jela kao što je tantuni-kebab, poznata predjela kao što su slana palamida i pijaz i deserte poput zapečenog sladoleda i kunefea, koji su svi upareni sa vinima regiona.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Počela izgradnja najvećeg aerodroma na svetu
24. Maj 2024
Potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Rašid Al...
Turizam
Zapadni Balkan kao jedna turistička destinacija
23. Maj 2024
U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora...
Turizam
Air France povećava broj letova i uvodi nove destinacije u zimskoj sezoni 2024-2025
22. Maj 2024
Tokom zimskog reda letenja, tačnije od novembra 2024. do marta 2025. godine, francuski...
Turizam
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse
22. Maj 2024
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse za studente četvrte godine, master studija,...