Turska rivijera: Atrakcije, jezera, vrtovi lavande i mediteranski specijaliteti

11. April 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Mediteranska obala Turske, često poznata kao Turska rivijera, svake godine privlači milione domaćih i međunarodnih posetilaca zbog svoje izuzetne fuzije prirode, istorije i kulture. Iako je oblast poznata širom sveta po svojim besprekornim plažama, toplom suncu i tirkiznom moru, ima toliko toga da ponudi turistima. Obojena prelepim prirodnim plavetnilom i zelenilom, prošarana starim gradovima, uz prepoznatljivu kulinarsku tradiciju, nudi mnoge izlete i razne aktivnost u rasponu od trekinga do ronjenja...

Uzbudljive atrakcije Antalije

Kada pomislite na obale Sredozemnog mora prva asocijacija je Antalija, koja se nalazi u centru turske rivijere. Iako je grad poznat po svojih 229 plaža sa Plavom zastavom i istorijskim znamenitostima, on je takođe i pravi raj za bavljenje sportom. Ljubitelji prirode će uživati u istraživanju zadivljujućih pećina Karain, Dim i Damlataš. Unutar granica pokrajine Antalije nalaze se neke od svetskih planinarskih staza koje oduzimaju dah, uključujući Likijski put, Put pisidijske baštine i Put Svetog Pavla. Naselje Kaš u Antaliji smatra se jednom od 10 najboljih ronilačkih lokacija na svetu. A paraglajding i nekoliko vodenih sportova su među aktivnostima koje se ne smeju zaobići u ovoj oblasti. Belek je istovremeno poznat po svojim terenima za golf svetske klase.

Na korak daleko od oblasti jezera i vrtova ruža i lavande

Mali deo turske oblasti jezera, koji privlači pažnju svojim brojnim prirodnim čudima u regionu Sredozemnog mora, takođe leži u blizini Antalije. Oblast koja obuhvata područje unutar granica provincija Afionkarahisar, Antalija, Burdur, Isparta i Konja i ima 16 jezera, uključujući Akšehir, Burdur, Bejšehir, Eirdir, Kovada i Salda, nazvana je jednim od „ 50 najboljih mesta za putovanje u 2023“ od strane magazina “Travel + Leisure”, kao destinacija kulturnog bogatstva. Možete posetiti ovu oblast kada putujete u Antaliju i uživati u tektonskim jezerima i istorijskim antičkim mestima.

Glavni region turske za uzgoj ruža i lavande, Isparta, nalazi se u okrugu jezera i nudi razne mogućnosti za doživljaj prirodnih lepota Mediterana. Divite se zadivljujućoj fotogeničnosti zasada lavande u ljubičastom cvatu, dok istražujete ove skrivene dragulje na drugoj strani planine Taurus.

Neverovatna mediteranska kulinarska avantura

Mediteranska kuhinja slovi za jednu od najbogatijih i najraznovrsnijih gurmanskih tradicija u Turskoj, a ljubitelji hrane će tamo pronaći raznorazne dragulje od poslastica. Riba i morski plodovi čine osnovu mediteranske kuhinje, pored jela od povrća napravljenih od organskog maslinovog ulja i jedinstvenih iskustava sa začinjenim jelima od mesa. Tradicionalni restorani nude svežu ribu i mesna jela kao što je tantuni-kebab, poznata predjela kao što su slana palamida i pijaz i deserte poput zapečenog sladoleda i kunefea, koji su svi upareni sa vinima regiona.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. Septembar 2023
Air Serbia će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Turizam
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. Septembar 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...
Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...