Turizam velika pretnja svetskim čudima

31. Avgust 2016
Image by KiraHundeDog from Pixabay
Image by KiraHundeDog from Pixabay

Piramide, Tadž Mahal i mnoge plaže biće uskoro zatvorene za posetioce, jer preveliki broj putnika i globalno zagrevanje ugrožavaju ove turističke atrakcije.

Požurite u Tajland i na prelepi Koh Tao, ostrvo koje će od ove jeseni zbog prevelikih gužvi biti zatvoreno na neodređeno vreme! I to nije sve. Fraze poput "skriveno utočište" gotovo da više i ne postoje. Turisti su uspeli da pronađu praktično sve atrakcije, pa je sve manje mesta gde ljudska noga nije kročila.

Prelepa sela Ligurije čuvena su po rustičnom izgledu i neverovatnim bojama koje u smiraj dana sijaju s litice. To je i razlog zašto milioni turista dolaze da vide kuće na obali. Nacionalni park odavno je premašio podnošljivu kvotu poseta, i sada su smanjili izdavanje dozvola sa dva i po na milion i po turista. Kartu treba rezervisati na vreme!

Poslednje svetsko čudo antičkog sveta magnet je za milione turista, što je izazvalo zagađenje i eroziju piramida. Pošto je Kairo najviše zarađivao na piramidama, nije bilo restrikcije, ali zagađenje je dovelo do toga da je sada zabranjeno vlasnicima kamila da prilaze piramidama, a broj turista koji ulaze u Keopsovu piramidu ograničen je na 100 dnevno.

Zagađenje i prosečno veće temperature "ubijaju" 7.000 godina stari koralni greben, koji je u poslednje tri decenije izgubio polovinu korala! Naučnici predviđaju da do 2025. godine ronioci više neće moći da gledaju spektakularan podvodni život. Korali i ribice i dalje mogu da se vide, ali ne i da se dodiruju.

Najslanije more na svetu nestaće u narednih 50 godine. More u poslednje četiri decenije polako "isparava", jer Izrael i Jordan izvlače lekovitu vodu i od minerala prave kozmetička sredstva za tretmane. Nivo mora pada po dva metra godišnje, pa su hoteli sve dalje od obale...

Najromantičniji spomenik na svetu Tadž Mahal svake godine poseti četiri miliona turista. Eksperti kažu da mauzolej gosti uništavaju, pa se minaret mrda, a temelji prete da se sruše zbog podvodnih voda reke Jamune. Priča se da Unesko traži od vlasti da se mauzolej zatvori u naredne četiri godine. Ko je planirao da ide u Indiju, treba da požuri!

Izvor: novosti.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...