Turizam u Tunisu ponovo "na nogama"?

28. April 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tunis je nekada bio omiljena turistička destinacija za mnoge, uključujući i naše turiste. Ove godine očekuje pet i po miliona stranih turista. To je skoro isto kao i prošle, jer je, tvrde turistički poslenici, povećana bezbednost u hotelima. Glavni razlog zašto putnici nisu letovali u Tunisu jeste prošlogodišnji bombaški napad na muzej Bardo i hotel u Tunisu.

Nedavno je ministarka turizma Selma Elumi Rekik pozivala evropske lidere da podrže Tunis i mladu demokratiju, i povuku upozorenja za putovanja u Severnu Afriku. Neki znaci su već vidljivi. Povećan je broj rezervacija, pa se oporavlja i avio-saobraćaj.

U Tunisu se nadaju da će strani turisti doći zbog pustinjskog safarija ili medicinskog turizma.

- Dovoljno je da prošetate, i da se uverite da ste sigurni u Tunisu. Od terorističkog napada u martu prošle godine, preduzeli smo brojne mere kako bismo obezbedili zemlju, ljude, turiste, aerodrome, turističke objekte. Napravili smo sporazume sa Evropskom unijom, i sa nekim zemljama kao što su Nemačka, Francuska i Velika Britanija. Novi standardi bezbednosti su sada obavezni - rekla je Selma Elumi Rekik, ministarka turizma Tunisa.

Turizam predstavlja ključni izvor deviza i radnih mesta za mnoge Tunišane. Situacija se promenila od kada je 2011. smenjen predsednik Zin el Abidin Ben Ali. Od tada opada broj turista.

- Prošle godine broj turista je pao na 5,5 miliona, što je najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija. A posle napada u Susu, prihodi od turizma su opali za 35 odsto - kaže ministarka.

Od prošle godine Vlada Tunisa je angažovala više od 1.000 naoružanih policajaca koji patroliraju pored hotela i turističkih lokacija.

Ministarstvo turizma nastavlja da promoviše kulturni turizam. Najpoznatiji su safari izleti u Saharu, a vlada veliko interesovanje i za spa-turizam. Evropskim turistima se nude i terapeutski i kozmetički tretmani povoljniji nego u njihovim zemljama.

Migrantska kriza i strah od terorizma utiču na turistička kretanja. Turisti izbegavaju Egipat i Tunis. Posle napada u Ankari i Istanbulu, ne zanimaju ih ni aranžmani u Turskoj. U Grčkoj su izbeglice, pa i to nekome može da smeta.

Napadi u Briselu i Parizu pokazuju da ni kontinentalna Evropa - nije bezbedna.

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...