Turizam u Crnoj Gori: Očekuje se nova rekordna godina

08. Maj 2019

- Sezona je počela bolje od očekivanog i već sad mogu da kažem da će prihodi od turizma dostići milijardu i 100 miliona evra, procene su suvlasnika Hotelske grupe Montenegro stars i predsednika Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića.

On poručuje da će ova godina po svim pokazateljima biti nova rekordna godina kada je turizam u pitanju. Radulović je za Pobjedu rekao da bi tih prihoda bilo mnogo više kada bi neke stvari uspele da se urede.

- Pre svega, mislim na veću fiskalnu disciplinu, treba ukinuti nelojalnu konkurenciju i da se primorski gradovi urede na onom nivou kako se uređuje turističke destinacije - kazao je Radulović.

Kao primer navodi uređenje promenade, tj. šetališta u Budvi što će podići cenu svemu okolo. Sve će više da vredi, a ugostitelji mogu da podignu cene.

Što se tiče očekivanja od letnje turističke sezone, kaže da je krenulo bolje nego što su pretpostavili.

- Odnosno želeli smo da ide ovako, ali realno očekivanja su bila manja. Realna očekivanja su bila da bude pet odsto manje, ali na sreću više je od realnih očekivanja. To je dobar signal, dobar indikator koji govori da će ova godina biti nova rekordna godina kada je turizam Crne Gore u pitanju - rekao je Radulović.

Turisti su počeli da dolaze, kako ističe, i ranije od prošle godine.

- Čak sredinom marta počelo je ozbiljnije "punjenje", ali bilo je i do marta meseca periodično. Za Novu godinu bilo je kao nikad, a onda je bilo u februaru skokovito. Za vikend tradicionalno pune se hoteli do nivoa 60 odsto, što nikad nije bilo ranije. Kongresi, seminari su se pojačali i razne druge manifestacije toga tipa i za razliku od proših godina, sada je totalni miks kada su konferencije u pitanju - napominje Radulović naglašavajući da turista ima iz celog sveta, a najviše iz Zapadne Evrope što ga, kaže, posebno raduje.

- To znači da firme, raznorazna udruženja koja su tradicionalno proteklih godina išla na neke druge destinacije, sad su pronašli Crnu Goru i to će da raste u narednom periodu - dodao je Radulović napominjući da to znači da će i zimi biti bolje "punjenje" nego što je bilo proteklih godina.

Broj avionskih linija stalno raste i to je ono, kako kaže Radulović, što i određuje broj turista.

- Broj letova najavljen u ovom trenutku je približan kao i prošle godine. Malo je manje letova iz Rusije, što je bilo za očekivati, ali ih isto ima dovoljan broj. Međutim, pojavljuju se stalno nove destinacije i iz Zapadne Evrope i van Evrope - naglašava Radulović.

Što se tiče problema sa privremenim objektima, kaže, nisu ništa poremetili.

- Oni najviše štete malim i srednjim biznisima koji rade legalno preko cele godine itd. Privremeni objekti po difoltu se otvaraju kada ima gostiju i zatvaraju se čim prestanu da dolaze. To je problem lokalnih samouprava koje su to dozvolile i poreske uprave da se ti objekti registruju na paušalno oporezivanje. Njima je projektovani promet 18.000 evra za celi period koliko mu važi dozvola i na tih 18.000 plati paušalni porez, ne plaća PDV i nije obavezan da ima fiskalnu kasu - objasnio je Radulović.

Izvor: SEEbiz / CdM

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...