Turizam - jedina šansa za povezivanje regiona

26. Januar 2017
Turizam - jedina šansa za povezivanje regiona

Kako bi zemlje našeg regiona privukle što veći broj turista sa dalekih destinacija, neophodno je da na tržište izađu sa zajedničkim proizvodom. Uprkos postojećim političkim tenzijama, volja za saradnjom postoji - zaključeno je na osmoj konferenciji "Regija za turizam, turizam za regiju", koja je održana 26. januara 2017. u Palati Srbije u Beogradu.

Cilj konferencije, koju je organizovala poslovna asocijacija Biznis plus u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, je promocija turizma u regiji, ali i uspostavljanje boljih veza između turističke delatnosti, kao jednog od nosilaca razvoja, sa ostalim privrednim granama.

- Ovaj skup pokazuje da u regionu umesto nacionalizma i populizma ima malo i turizma, koji se pokazao kao "poslednji Mohikanac" u povezivanju regiona. Ranije se činilo da bi to mogli biti sport i kultura, ali je turizam ostao jedini sektor koji ima potencijal za povezivanje ljudi i država u regionu - istakao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić.

- Naš prioritet su tržišta Kine, Japana, Južne Koreje i Irana, ali i SAD, Australije i Kanade. Kina je za nas vrlo interesantno tržište, imajući u vidu činjenicu da je u 2015. godini putovalo 128 miliona kineskih turista, a u 2016. taj broj iznosio je oko 140 miliona. Srbija je ukinula vize za kineske turiste, a ove godine očekujemo i uvođenje direktnog avio-leta za Kinu. To su dva preduslova bez kojih nema razvoja turizma. Verujem da postoji šansa i spremnost država regiona da uđu u ovaj projekat, jer to je na dobrobit ekonomija svih zemalja regiona - poručio je Ljajić, dodajući da je veoma važno da se ujednači vizni režim u regionu, kao i da se obezbedi puna stabilnost i bezbednost, ulaže u infrastrukturu i bolju promociju regiona na međunarodnom tržištu.

Pozitivan imidž i bezbednost

Na konferenciji je istaknuta i važnost kreiranja novog imidža balkanskog regiona, koji više neće biti mesto sukoba, nego prosperiteta i dobre turističke ponude.

- Osnovni motivi za putovanja turista, posebno u današnje vreme, jesu bezbednost i sigurnost putnika, politička stabilnost i imidž. Ukoliko to nedostaje, plašim se da od kreiranja zajedničke regionalne turističke ponude neće biti ništa. Preduslov je da imamo punu političku stabilnost i najbolje moguće odnose u regionu. Mi moramo da šaljemo poruku da je ovo zona mira i stabilnosti, a ne zona potencijalnog konflikta - naveo je Ljajić.  

Postavilo se i pitanje da li postoji spremnost vlada za kreiranje regionalnog turističkog proizvoda. Odgovor predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića bio je afirmativan.

- Bez obzira na političke tenzije, mislim da postoji spremnost na saradnju u turizmu, i da su tu pretežno institucije Saveta ministara BiH i Vlade Srbije napravile značajan iskorak. Turoperatori iz pojedinih zemalja, poput Turske, uključili su posete Srbiji i BiH kao ključne. Mi smo svi pojedinačno mali da bismo bili dovoljno atraktivni izolovano, dok zajedno i te kako možemo da budemo konkurentni - zaključio je Ivanić.

Na jesen regionalni turistički projekat uz podršku EU

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izneo je podatke da je direktan doprinos turističke industrije BDP-u regiona 6%, a indirektan oko 14-15%, te da je četvrtina ukupnog izvoza regiona generisana turističkom privredom.

On je naveo i da će iz fondova EU biti opredeljeno više od 5 miliona evra za razvoj regionalnih tura baziranih na zajedničkom kulturno-istorijskom, avanturističkom i gastro turizmu.

- Već na jesen ćemo započeti realizaciju tog programa na kojem radimo poslednje dve godine i koji bi trebalo da okupi sve privrede iz regiona, kao i da omogući povezivanje - rekao je Svilanović, dodajući da je važno i da zemlje regiona dogovore neformalne granične prelaze, kako bi turisti slobodno mogli da prelaze iz jedne zemlje u drugu.

Na konferenciji je predstavljen i regionalni projekat IPTV za biznis i turizam, kao i hotelski kapaciteti i najznačajniji lokaliteti regiona.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...