Turistički vodiči bez državne pomoći

06. Maj 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Turistički vodiči jedna su od najugroženijih struka od posledica virusa korona, tvrdi u svom pismu upućenom našoj redakciji grupa licenciranih vodiča.

Jer, za razliku od ugostitelja, hotelijera i prevodilaca, oni rade samo u doba turističke sezone, kada jedino i ima posla. Situaciju im dodatno otežava i to što Zakon o turizmu dozvoljava više načina njihovog radnog angažovanja.

– Pandemija nas je zadesila u vreme početka turističke sezone i ostavila bez ikakvih prihoda u trenutku kada smo već bili na izmaku sredstava. Uz to, najveći broj kolega radi ili po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ili na osnovu ugovora o autorskom delu, odnosno o delu, što je i jedini način da radite za državne organe i ostvaruje se preko Udruženja turističkih vodiča Srbije, najstarijeg i najozbiljnijeg udruženja naše struke – poručuju vodiči i podsećaju da su nadležni najavili da niko ko je ovako angažovan nema osnova da dobije pomoć države. Tako su, tvrde, svi sezonski poslovi automatski postali nezakonski, a način na koji država propisuje da se vodiči mogu angažovati za tu istu državu odjednom je postao neprihvatljiv.

– Činjenica je da smo svi mi bez ikakvih prihoda i veliko je pitanje kada ćemo uopšte biti u mogućnosti da radimo i zaradimo. Penzioneri, koji su oslobođeni plaćanja dospelih obaveza za vreme trajanja vanrednog stanja, trenutno su u boljoj poziciji od nas. Tužno, ali tačno. Oni imaju bar nekakav prihod – kažu turistički vodiči.

Na svoja obraćanja nadležnim institucijama odgovore nisu dobili pa je, objašnjavaju, obraćanje medijima jedini način da skrenu pažnju na probleme svoje struke.

– Zašto je izostala pomoć za turističke vodiče? Po ko zna koji put su veliki igrači zaštićeni, a pojedinci, ma koliko važni činioci u tom mehanizmu, ostaju na marginama kad je potrebna pomoć – ističu vodiči.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...