Turistički potencijali Beograda predstavljeni u Pragu

21. Oktobar 2016
Turistički potencijali Beograda predstavljeni u Pragu

Broj turista iz Češke koji su posetili Beograd je za osam meseci porastao za svega tri do četiri odsto, i to je bio razlog da Turistička organizacija Beograda (TOB) predstavi potencijal srpske prestonice na tom tržištu, prvi put posle 10 godina.

Direktor TOB Miodrag Popović rekao je Tanjugu da, iako Beograd kao turistička destinacija izuzetno brzo raste, niko nije zadovoljan rastom broja gostiju iz Češke.

- Zbog toga smo ovde, da to ispravimo, jer je ovo tržište bukvalo netaknuto - rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, 10 godina niko nije prezentovao Srbiju kao turističku destinaciju, a to je samo prvi korak.

- Istorijske veze koje sežu u prošlost između naša dva grada i naše dve zemlje govore da ovde imamo tržište, da nas ovde ljudi dobro razumeju i to ne samo kada se radi o sličnosti jezika ili identičnim toponimima kod nas i u Českoj - rekao je Popović i dodao da postoji prostor za mnogo veći rast tržišta.

Ono što je takođe značajno, kako je naveo, jeste da, kada se dođe u Prag, može mnogo da se nauči ne samo o gradu, nego i o tome kako su oni od Praga, kao istočnoevropske prestonice iza gvozdene zavese napravili jednu od vodećih turističkih destinacija u Evropi.

Govoreći o planovima u predstojećem periodu, Popović je rekao da su izdvojena sredstva da se kroz bilbord kampanje pozovu građani Praga, ali i čitavog regiona, na doček Nove godine u Beogradu.

- Mi smo poseban slučaj u regionu i Evropi, jer imamo dva puta iste praznike i to je privlačilo i do sada veliki broj gostiju iz regiona, a sve više i iz Evrope - rekao je Popović.

On je dodao da će doček Nove godine ovaj put biti nešto drugačiji, jer će biti okrenut ne samo domaćim gostima, i gostima iz regiona, već i Evrope, a nastup muzičkih zvezda u Novogodišnjoj noći bi mogao biti posebno ineteresantan gostima iz Grčke, Česke i Poljske.

Ambasadorka Srbije u Českoj Vera Mavrić je u izjavi Tanjugu rekla da su planirali da se prezentacija Beograda i Srbije kao turističke destinacije posebno održi na Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobra.

Cela akcija je organizovana sa TOB-om, ali Turističkom organizacijom Srbije i "Er Srbijom" kako bi pokazali lepote naše zemlje i pobudili veliko interesovanje kod domaćih gostiju.

Ona je izrazila nadu da će ova akcija, prva posle 10 godina na češkom tržištu pobuditi veće interesovanje za ono što je prikazano tokom prezenatacije.

- Očekujem da se procenat Čeha koji dolaze u Srbiju povećava iz godine u godinu, ali i da oni promovišu ono što su videli kako bi se krug zainteresovanih gostiju stalno povećavao - dodala je Mavrić.

Regionalni menadžer "Er Srbije" Đurđica Vinčić Tomić je rekla Tanjugu da ovakve promocije pružaju veliku korist ne samo za našu zemlju i turističku privredu, već i za povećanje saobraćaja na liniji Prag-Beograd.

Vinčić Tomić je rekla da "Er Srbija" na toj liniji leti 10 puta nedeljno, dodavši da je ipak veće interesovanje srpskih građana za Prag, nego suprotno.

- Nadam se da će ovakve promocije, ali i planovi koje imaju TOB i TOS povećati broj turista na liniji, što će svakako dovesti i do povećanja kapaciteta, bilo da je reč o drugom tipu aviona sa kojim ćemo saobraćati na liniji bilo povećanjem broja letova - navela je ona.

Vinčić Tomić je dodala da "Er Srbija" veoma često ima promocija na liniji između Praga i Beogrda, kao i na drugim destinacijama.

- Češki turisti su prepoznali da preko Beograda mogu da putuju na mnoge destinacije koje su za njih interesantne tako da se razvija i tranzitni saobraćaj preko našeg haba u Beogradu, aerodroma "Nikola Tesla", koji se pokazao adekvatnim za ovu vrstu ponude - zaključila je ona.

Prezentaciji je prisustvovalo oko 100 gostiju, među kojima oko 30 predstavnika turističkih agencija i turoperatora, novinara i predstavnika diplomatskog kora iz Praga, među kojima je bio i evropski komesar za proširenje Štefan File, a nakon toga je usledila degustacija srpskih vina i specijaliteta sa trpeze.

Takođe, u cilju promocije Beograda i Srbije organizovani su i poslovni sastanci češke turističke privrede sa predstavnicima agencija i hotela iz Beograda.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Мuzej
09. Decembar 2019
Od korintskog šlema do kamenčića sa Meseca – više od 75.000 predmeta čini...
Turizam
Jahorina i ski centar Ravna planina biće povezani gondolom
09. Decembar 2019
Opština Pale pored Jahorine ima i ski centar Ravna planina, a njihovim povezivanjem...
Turizam
Ryanair obustavlja letove iz Stokholma do Niša
09. Decembar 2019
Niskotarifni avio-prevoznik Ryanair obustaviće svoje redovne letove sa aerodroma u Stokholmu do...
Turizam
Izabrani pobednici foto konkursa “Srbija kroz 4 godišnja doba”
07. Decembar 2019
Turistička organizacija Srbije izabrala je pobednike konkursa za najbolju fotografiju 2019....