Turistički potencijal balkanskih zemalja - Šta kažu brojke?

14. Maj 2019
Turistički potencijal balkanskih zemalja - Šta kažu brojke?

U susret novoj letnji sezoni, pažnja javnosti balkanskih zemalja usmerena je na potencijalnu dobit od turizma koja se očekuje tokom 2019. godine.

Naravno, najveći deo kolača turističke sezone odlazi na letnji period, tokom kojeg najveći broj turista odlučuje da otputuje negde. Jedan od najvećih motiva za toliku pažnju javnosti je i profit koji svaka zemlja ubira, u zavisnosti od svog turističkog potencijala.

Ako se uzme u obzir da se najveći broj turista očekuje u Grčkoj, Crnoj Gori i Srbiji, u nastavku teksta pročitajte šta kažu brojke - koliki je zapravo turistički potencijal balkanskih zemalja.

Grčka - zemlja koja obara rekorde


Broj turista koji svake godine posećuje zemlju na samom jugu Balkanskog poluostrva raste iz godine u godinu. Shodno tome, Grčka i ove godine dominira kada je u pitanju turistički promet i očekivanja stručne javnosti. Prema podacima Centralne banke Grčke, broj posetilaca koji je Grčku posetio tokom 2017. godine iznosio je 27.2 miliona turista.

U odnosu na brojke iz 2015 - 23.6 miliona posetilaca i 2016 - 24.8 miliona turista, povećanje iz 2017. godine ide u prilog trendu konstantnog rasta. Tako je prošle godine, ova mediteranska zemlja imala rekordan broj posetilaca. Čak 33 miliona turista uživalo je u čarima grčkog primorja i prelepih ostrva. Između ostalog, Grčka je najzanimljivija destinacija srpskim turistima.

Iako je grčka ministarka turizma, Elena Kuntura istakla značaj rasta broja posetilaca, petu godinu zaredom, malo ko je očekivao ovakve brojke na izmaku prošle godine. Broj inostranih posetilaca bio je najveći ikada zabeležen, pa je stanje grčke privrede umnogome bilo potpomognuto sjajnom godinom u turizmu.

Srbija - rast broja turista iz godine u godinu

Pozitivna slika turističke ponude Srbije najveću potvrdu ima u broju turista koji na godišnjem nivou poseti našu zemlju. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u periodu od januara do novembra prošle godine, Srbiju posetilo oko 3.2 miliona turista.

U odnosu na godinu ranije, odnosno na 2017. godinu, to predstavlja povećanje od 12% u ukupnom broju posetilaca. Ako se ove brojke rasloje, odnosno ako se ima u vidu broj domaćih godina u posmatranom periodu, porastao za 8.7%, a broj stranih turista za 14.7%, primetno je da broj turista raste iz godine u godinu.

Brojke Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je ukupno ostvareno preko 3 miliona poseta, od čega je broj domaćih poseta 1.606.534 i 1.589.644 stranih gostiju. U periodu za koji postoje podaci, Zavod pokazuje da je tokom prošle godina povećan broj noćenja za 12.6%. Zbog svih navedenih podataka, prošla godina je bila rekordna za turizam u Srbiji.

Crna Gora - trend rasta turista koji ne prestaje


Turistička destinacija koja godinama beleži rast broja poseta i noćenja svakako je i Crna Gora. Već godina, trend rasta turista u Crnoj Gori ne prestaje. Prema podacima uprave za statistiku Monstat, Crna Gora je prošle godine primila više od 2 miliona turista, koji su zabeležili nešto više od 13 miliona noćenja, kako u hotelima i rizortima, tako i u privatnom smeštaju.

U odnosu na 2017. godinu, prošle godine je dostignut rekordan broj od 2.204.856 gostiju, što predstavlja povećanje od 10.2%. Takođe, prošle godine se povećao broj noćenja za 8.2%. Zbog rasta broja turista koji su posetili Crnu Goru, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma najavljeno je novih 320 miliona investicija u crnogorski turizam.

Podaci pokazuju da je najveći broj posetilaca iz Srbije i Rusije, koji čine polovinu ukupnog broja turista. Ovakav trend ide u prilog činjenici da je Crna Gora i dalje najpristupačnija turistima iz naše zemlje, ali i da turistički potencijal zemalja na Balkanu beleži konstantan rast.

Autor: Aleksandar Pešić, Avokado

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....