Turistički marketing: Kako integrisanom komunikacijom stići do ciljne grupe

14. Oktobar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Integrisana komunikacija omogućava da na više načina i na više platformi stignemo do željene ciljne grupe. Osnovni cilj ove vrste komunikacije je da se iskoriste sve dostupne komunikacione mreže za razvoj brenda, širenje informacija i prodaju proizvoda, servisa ili usluga.

1 banner osam reklama su jedna reklama.jpeg


Foto: Pixabay


Integrisanom komunikacijom se može postići da se više puta i na više načina čuje o nama. U produžetku ćete naći nekoliko primera pomoću kojih je moguće sastaviti integrisanu komunikacionu strategiju u turizmu i postići željeni efekat. Spektar mogućnosti je, naravno, mnogo širi, međutim, harmoničnom kombinacijom navedenih primera i manji turistički subjekti mogu da naprave jednu kvalitetnu integrisanu marketing kampanju.

Web sajt
- Svaki turistički subjekat treba da ima jedan uređeni web sajt koji sadrži sve potrebne informacije za potencijalne goste, kao i kvalitetne slike i video materijale. S obzirom na to da informacije pretežno tražimo preko Google, bey web sajta - teško će nas naći turisti. Za dobar web sajt su neophodni kvalitetni grafički elementi, foto i video materijali i kreativni sadržaji.

Društvene mreže - služe za širenje informacija i za umrežavanje sa gostima. Facebook, Instagram, Youtube, Foursquare, Twitter i čak i Tumblr su pogodni za turističke subjekte. Međutim, važno je znati da, na primer, na Facebook-u vaše organske postove vidi svega 4-6 % pratilaca vaše stranice. Ove platforme su najprimamljivije jer su, na prvi pogled, besplatne, ali bez oglašavanja nemaju značajniji efekat.

Blog – Blog u sastavu web sajta ili posebno (www.wordpress.com, www.blogger.com) ima dobar uticaj na SEO sajta. Na blog se postavljaju interesantni tekstovi vezani za destinaciju, gastronomiju, istoriju itd. Nije namenjena za direktnu prodaju, već za podsticanje interesovanja i za jačanje brenda.

E-mail – Ne zaboravljajte stare goste! Ako se slože da im šaljete različite vesti i zanimljivosti, putem mejla uvek možete ostati u fokusu starih gostiju.

PR - Klasičan PR i medijska kampanja jačaju poverenje u vaš brend i pomažu u širenju novosti vezane za vaše poslovanje.

Oglašavanje - Mnogi turistički subjekti žele da izbegnu rashode oglašavanja, misleći da će  komunikacijom na društvenim mrežama poboljšati svoju prodaju. Međutim, nije tako. Samo sa plaćenim oglasima možemo dobiti veći broj potencijalnih gostiju. Videćete da će se isplatiti na kraju… Google i Facebook oglasi su odlični i za manje turističke subjekte, pošto sa relativno malim sredstvima možete postići veći efekat. Uz to, digitalni advertising (oglašavanje, reklama) je merljiv: jasno se vide njegovi rezultati. Za željeni efekat, naravno, treba imati dobar sadržaj i vizuelne materijale (foto i video).

Influenser kampanja - Saradnja sa influenserima je izuzetno dobro rešenje za turističke subjekte, jer će vaša poruka i informacije stići i do onih potencijalnih gostiju, koji inače blokiraju reklame. Kada tražite influensera mnogo je važno da proverite da li njegovi pratioci odgovaraju vašoj ciljnoj grupi. Pritom, imajte na umu da je kvalitet pratilaca mnogo važniji od broja pratilaca!

TV i radio - mogu se koristiti i za advertising i za PR i medijsku kampanju. Pošto se nakon COVID-a povećala vrednost relativno bliskih destinacija, ne treba zanemariti značaj manjih, lokalnih TV i radio stanica!

Print i merchandise -
Štampani materijali i brendirani pokloni su uvek u modi, naročito ako su kreativni i kvalitetni! Brendirani lokalni proizvodi su veoma interesantni i gosti će ih rado uzeti ne samo sebi, već i odneti za poklon porodici i prijateljima. Zato nemojte zaboraviti da postavite web adresu ili kontakt informacije. Nikad se ne zna ko će ih videti!

Event marketing - Organizacijom manifestacija i dešavanja uvek možete jačati svoj brend i razviti svoj društveni kapital (trenutno samo u skladu sa važećim preventivnim merama).

Sajmovi -
Sajmovi su odlični za uspostavljanje B2B kontakata. Hotelima i predstavnicima turističkih destinacija jača brend a, s druge strane, nikad ne znate koga ćete upoznati na jednom sajmu…

Integrisana marketing kampanja nije luksuz nego sredstvo koje može da doprinese ostvarivanju vašeg poslovnog cilja. COVID nije razlog da stanete sa komunikacijom i oglašavanjem. Naprotiv, krenite u susret potencijalnim gostima - hrabro i kreativno.

mariana bede.jpg

 

 

 

  

 Autor: Mariana Bede,
stručnjak za brendiranje gradova i
 turistički marketing

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
U avgustu pet puta više stranih gostiju u Beogradu
12. Oktobar 2021
Od ukupno 75.864 turista koji su u avgustu posetili Beograd, 61.342 je inostranih, što je...
Turizam
Lekovita voda u Pribojskoj banji izvire već 30.000 godina
12. Oktobar 2021
U Pribojskoj banji, nadomak Priboja, u tzv. staroj Srbiji, po rečima meštana, nalazi se...
Turizam
Čačak, prva nacionalna Prestonica kulture u Srbiji, pred velikim infrastrukturnim promenama i ulaganjima u revitalizaciju i izgradnju ustanova kulture
12. Oktobar 2021
ČAČAK – Status prestonice kulture Srbije za 2023. godinu, osim više od 50...
Turizam
Gostilje u trci za najlepše selo na svetu
11. Oktobar 2021
Gostilje, selo koje je od centra Zlatibora udaljeno oko 25 km, poznato je po vodopadu na toku...