Turisti verni Zlatiboru i ovog leta

04. Septembar 2020
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor

Da je ovog zdravstveno nepovoljnog leta najbezbednije odmarati se u Srbiji shvatio je veliki broj građana, pa je Zlatibor, prema raspoloživim podacima, bio izuzetno posećen u drugoj polovini letnje sezone. Ponuda zlatiborskih turističkih poslenika obilovala je sadržajima, među kojima je i prilično novih. Tokom avgusta na planini je dnevno boravilo i do 27 hiljada gostiju, koji su pored kvalitetne usluge u smeštajnim objektima uživali u baštama kafića i restorana, jednodnevnim izletima i brojnim atrakcijama.

Pojedini lokaliteti su već krajem avgusta oborili rekord u broju poseta u odnosu na prošlu godinu. Tako je Stopića pećinu tokom avgusta posetilo 45.000 turista, a od početka godine ukupno 90.600, čime je oboren prošlogodišnji rekord koji je iznosio 89.000 poseta.

Dino park je ovog leta, a posebno u avgustu, premašio broj poseta u odnosu na isti period prethodne godine. Tome je, pre svega, doprineo sam položaj parka koji svoje atrakcije bazira na otvorenom prostoru, kao i novi sadržaji koji su namenjeni odraslima.

Veliko interesovanje posetilaca privlači i novootvoreni tematski park „El Paso Siti“, kaubojski grad na Vodicama. U ovom parku, gde se posetioci osećaju kao u pravom vestern filmu,  uživalo  je više desetina hiljada turista,  što ga već sada, posle samo četiri meseca rada, čini jednim od najposećenijih lokaliteta na planini. Veliku posećenost ostvarili su i planinski centar Tornik, vodopad u Gostilju, Muzej ''Staro selo'' u Sirogojnu, Avantura park u centru Zlatibora.

Odlične rezultate zlatiborskog turizma potvrđuje i visoka popunjenost hotela i privatnog smeštaja, koja je tokom avgusta dostizala i 90 odsto u pojedinim objektima. Očekivano, najbrojniji su bili domaći gosti, zatim iz Bosne i Hercegovine, a odmarao se ovde i manji broj turista iz Rusije, Nemačke i Francuske. Poslovanjem u tom letnjem mesecu zadovoljni su vlasnici restorana i kafića  koji su, uz poštovanje svih epidemioloških mera, uspeli da usluže veliki broj gostiju, zahvaljujući prostranim i lepo uređenim baštama.

S obzirom da su radovi u centru Zlatibora već tokom avgusta bili pri kraju, veliki broj gostiju uživao je u novom izgledu Kraljevog trga, a brojni turisti mogli su se sresti na Šumatnom brdu, kraj izvora Oko, na vidikovcima Gradina, Obadovo brdo, Čuker... Proplanci i šume Zlatibora vrveli su od znatiželjnih i prirode željnih gostiju, koji su osveženje od avgustovskih vrućina pronalazili u hladovini borova, potocima, virovima i kupalištima u okolini.

Pored umirujućih pejzaža, bogate turističke ponude i velikog izbora aktivnosti, topli osmesi i dobrodošlica domaćina ovog leta uverili su brojne goste da je i tokom neizvesnog perioda, kakav je iza nas, Zlatibor najposećenija planina u Srbiji sa ostvarenih 491.000 noćenja u prvih osam meseci ove godine.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...