Turisti napuštaju grčka ostrva

10. Avgust 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Ostrvo Poros je u karantinu, na Mikonosu raste broj obolelih, u 21 regionu je objavljen crveni alarm, a zabrinjava i situacija u Solunu i Atini, kojima preti uvođenje novih ograničenja. Za proteklih nedelju dana u Grčkoj je od virusa korona obolelo preko 900 ljudi, a poslednjih dana više od 150 dnevno, što znatno premašuje epidemiološke pokazatelje koje je Grčka imala na početku pandemije. Ukupno je trenutno obolelo preko 5.300 ljudi, ali je smrtnost niska 212 slučajeva od aprila. Krizni štab gotovo svakodnevno objavljuje nove mere strahujući da bi situacija mogla da izmakne kontroli. Virus se proširio gotovo na celu zemlju, a uzrok nisu turisti već sami Grci.

Oni su slavili, igrali na lokalnim vašarima, organizovali svadbe sa nekoliko stotina ljudi, provodili se u prepunim noćnim klubovima i na privatnim zabavama. Od ukupnog broja novozaraženih, polovina ima od 20 do 40 godina. Malo ostrvo Poros na sat vožnje od Atine platilo je ceh i postalo prvo turističko mesto u kome je uveden lokalni karantin. Posle registrovanih 30 pozitivnih, a čekaju se rezultati još 130 testova, krizni štab je odlučio da se do 19.avgusta na Porosu ograniči kretanje, otkažu sve društvene manifestacije, zatvore javne pijace, zabrane skupovi više od devet osoba, a rad kafića skrati do 23 časova i da za stolom mogu da sede četiri, odnosno najviše šest osoba ako je reč o porodici. Maske su obavezne i u zatvorenom i na otvorenom.

Nema novih dolazaka na ostrvo, koje ima 3.000 žitelja. Samo nekoliko sati otkako su svi na ostrvu dobili poruku o novim merama, turisti su masovno počeli da odlaze. Ostrvo se pretvorilo u avetinjski gradić, s retkim prolaznicima u uskim sokacima. Poslednjih nekoliko godina, otkako je ekonomska kriza letovanje na Mikonosu, Krfu ili Rodosu mnogima učinila nedostižnim, Poros je postao zanimljiva destinacija te su se mnogi klubovi preselili upravo na ovo ostrvo. Tako je korona i raširena, s jedne zabave pored bazena. Ozbiljne zabrane prete i Solunu i Halkidikiju, gde su za nedelju dana obolele 184 osobe, kao i Atini, gde je registrovano 178 slučajeva. U jednom od hotela u kome su smešteni migranti uveden je karantin zbog obolelih. Razmatra se i mogućnost otkazivanja septembarskog Solunskog međunarodnog sajma, na kome je počasno mesto trebalo da ima Nemačka.

Prema rečima portparola grčke vlade Steliosa Pecasa, ako se situacija bude pogoršavala, nije nemoguće stavljanje Soluna u lokalni karantin.

- Još nas nije zahvatila panika, ali ako se poveća broj teških slučajeva, intubacija i, uopšte, pritisak na bolnice, biće ozbiljnih razloga za brigu - kaže profesor Matina Pagoni, direktor bolnice Atina-Pirej, i naglašava da se eksplozija korone može očekivati oko 20. avgusta, kada se Grci vrate sa odmora i kad prođu praznici.

Zato su zabranjeni veći crkveni skupovi povodom velikog verskog praznika koji je na pragu, a bilo bi dobro, prema mišljenju stručnjaka, da se ponovo uvede zabrana svih većih okupljanja. Do 31. avgusta ostaje na snazi zabrana rada noćnih klubova, barova i centara za zabavu ako posetioci ne mogu da sede za stolovima, što u praksi znači da će većina morati da zatvori vrata. Razmatra se ideja da se u najteže pogođenim oblastima rad ovih objekata potpuno zabrani, a da se svim restoranima i kafeima radno vreme skrati do 23 časova. Sve se manje govori o turističkoj sezoni jer je očigledno da je ona propala.

I u ono malo hotela koji su otvoreni popunjeno je jedva 25 odsto kapaciteta. U nekim zemljama se apeluje na građane da se Grčka izbegava zbog korone. Uradile su to čak i SAD, koje je pandemija zahvatila mnogo gore nego Grčku.

Jasmina Pavlović Stamenić

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...