Trikovi koji će vam olakšati putovanje i pakovanje

25. Jun 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Tokom letnjih praznika, ma koliko da ste fokusirani na pripremu i pakovanje, noć pred putovanje uvek se pretvori u nemirno vrpoljenje po krevetu praćeno nesanicom, ili pakovanje u poslednji čas, bez redosleda, spiska i sa neizvesnim ishodom. Možda će vam ovi trikovi biti od velike pomoći, ili će vam se naći baš onda kada ste mislili da u taj kofer više ništa neće stati…

1. Pametan "online booking"

Kad već plaćate internet, zašto da ne pronađete aranžman kakav želite, ali znajte da tu postoji nekoliko trikova, za početak – morate da brišete history i cookies iz vašeg kompjutera, jer će tako cena nekog low-cost aranžmana biti uvek jednako povoljna! Ukoliko to ne uradite velike su šanse da će sa svakim vašim novim odlaskom na istu stranicu ova pokazivati kako je potražnja velika, pa cena aranžmana ili leta raste iz minuta u minut!

2. "Selfie" na parkingu

Ukoliko pred put ostavljate svoj automobil na aerodromskom "long stay" parkingu, savetujemo vam da fotografišete lokaciju vašeg automobila, jer ćete po povratku sa puta, u moru parkiranih automobila, teško pronaći svoj. Zato fotografišite lokaciju vašeg parking mesta, ili bilo koju primetnu stvar u okolini, koja će vam biti orijentir.

3. Ponesite praznu flašu

Možda vam sigurnosna kontrola na aerodromu neće dozvoliti da unesete tečnost, ali zato možete poneti praznu flašu, koju ćete napuniti kada pređete pasošku i sigurnosnu kontrolu. Na taj način ćete izbeći plaćanje dodatnih penala.

4. Spakujte najneophodnije stvari u ručni prtljag

Verovatno volite da putujete sa što lakšim ručnim prtljagom, pa čak i bez njega, ali naš savet je da sa sobom ponesete najneophodnije stvari, u slučaju da vam se zagubi prtljag. Zato je dobro da uz sebe imate rezervni donji veš, čarape i mini toaletni set, čime ćete se obezbediti za prvih par dana, dok zalutali prtljag ne stigne do vas.

5. Savijte u rolnu vaše stvari

Savijanje stvari može da vam oduzme mnogo vremena, a one će se svakako izgužvati. Umesto toga, mnogo je brže, lakše, a i više stvari može stati u kofer, ukoliko odeću savijate u rolnu.

6. Napunite obuću

Kada počnete da pakujete kofere, prostor je primarna stvar. I upravo najveći deo prostora zauzima obuća – cipele, čizme, patike… Iskoristite ih tako što ćete u njih natrpati čarape ili veš.

7. Sprečite curenje iz bočica

Brine li vas eventualno razliven šampon ili kaladont po vašim čistim stvarima? Nema potrebe da se nervirate kada se šteta već dogodi, već budite obavešteni kako da je valjano sprečite. Nekoliko puta sve tečnosti iz vašeg kofera obmotajte lepljivom folijom, čvrsto stegnite i eventualno stavite sve preparate u jednu običnu kesu iz supermarketa.

8. Zalepite na kofer stiker "lomljivo"

Na vaš prtljag nalepite etiketu sa oznakom "lomljivo", kako bi se osoblje na aerodromu pažljivije ophodilo prema vašim stvarima. I ne samo to, vaš kofer biće postavljen na vrh gomile, kako bi se izbeglo da bude zgnječen. Takođe, trebalo bi i da među prvima bude pušten na traku za prtljag.

9. Dopunite toaletni set za putovanja

Mini toaletni set za putovanja, koji uglavnom čine bočica sa šamponom, losionom za telo i kupkom, pravi su čuvari prostora u putnoj torbi ili koferu. No, kako biste uštedeli i novac, nije potrebno da iznova kupujete nove setove, već možete da dopunite bočice kozmetikom koju već imate kod kuće.

10. Neka vaš prtljag izgleda jedinstveno

Nema neprijatnijeg momenta od onog kad čekate vaš prtljag, i uočite da svi koferi na dolaznoj traci izgledaju poput vašeg. Zašto ne biste zalepili neki zanimljiv stiker, ili prikačili koloritnu oznaku na vaš kofer, kako biste ga odmah prepoznali?

11. Čuvajte nakit u plastičnoj kutiji za tablete

Čuvajte nakit, poput minđuša, prstenja ili ogrlica u plastičnoj kutiji za tablete, kako biste ih sačuvali na jednom mestu i na taj način sprečili da se izgube. Možete ih čak i podeliti na različite dane. Nakit, takođe, možete staviti i u plastičnu kutijicu od "Tik-tak" bombona.

12. Koristite hotelski TV kao punjač

Umesto da se sa svojim partnerom ili članovima porodice otimate oko jedinog strujnog adaptera u sobi, za punjenje mobilnog telefona možete koristiti USB ulaz na poleđini TV prijemnika. Takođe, ukoliko ste poneli laptop, ne zaboravite da i na njemu postoji ulaz za USB, koji možete iskoristiti u iste svrhe.

13. Neka vaš novac bude na sigurnom

Očistite bočicu od kreme za sunčanje i koristite je kao mesto gde ćete držati svoj novac. Lopovi će tragati za vašim novčanikom ili će novac tražiti u putnoj torbi, ali im neće pasti na pamet da zavire u vašu kremu za sunčanje. Još jedan trik je da urolate novčanicu u prazno pakovanje balzama za usne.

14. Otarasite se sitnog stranog novca

Verovatno vam je na kraju svakog odmora ostajala gomila sitnog novca, sa kojim ne znate šta da radite. Umesto da nervirate lokalne prodavce i plaćate im u kovanicama od 1 centa, zašto ne biste učinili dobro delo i taj novac dali nekom lokalnom beskućniku ili prosjaku?

Izvor: City Magazine / Turistički Svet

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...