Tri zone užeg centra Trebinja biće proglašene nacionalnim spomenikom

27. Mart 2019
Tri zone užeg centra Trebinja biće proglašene nacionalnim spomenikom

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH poslala je na adresu Grada Trebinja predlog odluke o proglašenju tri zone užeg centra grada nacionalnim spomenikom, čime će ti delovi morati da se prilagode opštim i posebnim merama zaštite, piše portal Trebinjelive.

Nacionalnim spomenikom biće proglašeni kompletan Stari grad, naselje Krš i uži centar grada, što će kao posledicu imati čitav niz mera zaštite.

Kako se navodi u predlogu odluke, prostor Starog grada zadržava se i uređuje kao prostor pešaka. Postojeća mreža istorijskih ulica i trgova u njemu zadržava se u celosti, a predviđeno je popločanje ulica lokalnim kamenom. Bio bi dozvoljen prolaz isključivo za servisna vozila, vozila za snabdevanje robom i vozila hitnih intervencija.

Komisija predlaže konzervaciju i restauraciju zidova tvrđave. Potrebna je, takođe, rekonstrukcija hendeka oko zidine Starog grada i pešačkog mosta preko hendeka do ulazne kapije. Ukloniti parking uz zidine zbog rekonstrukcije hendeka. Predviđen je i nastavak arheoloških istraživanja na prostoru oko Muzeja Hercegovine uz konzervaciju i prezentaciju nalaza.

Što se tiče centra grada, ulica Jovana Dučića, Trg slobode i Njegošev trg zadržavaju se i uređuju kao prostori za pešake. Sezonsko postavljanje letnjih bašta i senila mora biti u skladu sa ambijentom tako da svojim izgledom ne narušavaju ambijentalne vrednosti prostora.

Trg slobode bi i dalje bio plato za dnevnu pijacu, uz postavljanje mobilnih štandova i senila koji odgovaraju karakteru ambijenta.

Potrebno je napraviti i provesti plan hortikulturnog uređenja Gradskog parka uz očuvanje postojećeg dendromaterijala te popunu sa autohtonim vrstama.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....