Trećina turista u Srbiji neprijavljena - Rešenje projekat e-turist

05. April 2018

Trećina turista koji provode odmor u Srbiji nisu prijavljeni, borave često u nelegalnom smeštaju, u privatnim stanovima, kućama, vikendicama, a za koje vlasnici tih "hotela" ne plaćaju porez, niti na bilo koji način evidentiraju svoje goste.

Zbog neprijavljivanja gostiju i značajne svote novca koju zbog toga država gubi, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je resorno ministarstvo pokrenulo projekat elektronske prijave turista i paušalnog oporezivanja onih koji izdaju "stan na dan", a kako bi se rešio ovaj problem.

- Iako je teško govoriti u preciznim brojkama, sigurno 30% turista boravi u Srbiji, a da nisu prijavljeni, i koje ne možemo da evidentiramo. Ne može turistička inspekcija da ulazi u stanove, kao ni bilo koja druga inspekcija bez policijskog naloga, a policija opet ne može bez sudskog rešenja. Prema tome, to je jedan začarani krug - kaže Ljajić za Tanjug.

Zbog toga što ovi turisti nisu zvaničnom prijavom "pokriveni" u nelegalnom smeštaju, a MUP nema podatke, što je inače praksa u svetu kada je reč o kretanju i zadržavanju stranaca u zemlji, nije moguće imati ni pravu sliku o dužini boravka gostiju u turističkim centrima u Srbiji.

- Radimo na projektu e-turist, pokušavamo da uvedemo elektronsku prijavu i odjavu turista, prijavu boravišne takse kako bismo u svakom trenutku znali tačan broj turista i kako bismo imali precizne podatke o njihovom broju - navodi ministar.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. godini je u Srbiji boravilo ukupno 3.085.866 turista, od čega je domaćih bilo 1.588.693, a inostranih 1.497.173, odnosno, stranci su činili 49% ukupnog broja gostiju.

Ostvareno je više od 8,3 miliona noćenja, od čega su 38% bili gosti iz inostranstva, a samo u januaru ove godine je povećan devizni priliv od turizma za 21% u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, kaže Ljajić, zbog toga što se ne prijavljuju svi gosti, stvarni broj turista je značajno veći.

- Realni rezultati turističkog prometa su značajno veći od onih koje mi saopštavamo, jer imamo ogromnu sivu zonu.

Paradoksalano je, ocenjuje, da u Novom Sadu ima svega 215 kategorisanih privatnih ležajeva, u Beogradu 2.500, a da broj turista u Srbiji prelazi cifru od tri miliona.

- Moramo da motivišemo sve one koji izdaju smeštaj strancima, da im damo podsticaj da paušalni porez koji će plaćati bude za njih dovoljno stimulativan, odnosno, da ne bude visok, kako bi imali interes da prijave turiste i da budu u legalnim tokovima - kaže Ljajić i dodaje da je to važno i zbog sigurnosnih izazova.

Na pitanje da li postoji bezbednosni rizik s obzirom na to da država nema evidenciju ko su stranci koji se prijavljuju u neregistrovane stanove, Ljajić kaže da je jedan od "glavnih aduta Srbije" u privlačenju stranih turista, stabilnost i sigurnost koju stranci osećaju u Srbiji.

Kaže da do sada nije bilo zabeleženih incidenata i naznaka da oni koji su boravili u nekim od nelegalnih "hostela" predstavljaju bezbednosni rizik po građane i državu.

Ljajić zaključuje da je ova turistička sezona počela pozitivno i da očekuje da se nadmaši prošla godina, kako po broju turista, tako i po visini sredstava koje će država ostvariti od turizma.

Kao ilustraciju dobrog početka sezone kaže da je u prva tri meseca ove godine podeljeno 32.000 vaučera za odmor u Srbiji što je, napominje, 30% više u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor:
Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...
Turizam
ТОNS organizovao poslovni skup u Ljubljani
21. Septembar 2023
U ljubljanskom „Radisson Blu Plaza Hotel“-u Turistička organizacija Grada Novog...
Turizam
20. Septembar 2023
Turistička organizacija Srbije sa ponosom objavljuje da je otvoren konkurs za nagradu...
Turizam
Investitori iz Švajcarske grade akva park na Zlatiboru?
18. Septembar 2023
Na sednici Skupštine opštine Čajetina odbornici su usvojili izmene i dopune Plana...