Tragom stare Raške

28. Oktobar 2020
Foto: Olja Simović
Foto: Olja Simović
Manastir Gradac, foto: Olja Simović
Manastir Gradac, foto: Olja Simović
Manastir Končul, foto: Olja Simović
Manastir Končul, foto: Olja Simović
Manastir Stara Pavlica , foto: TO Raška
Manastir Stara Pavlica , foto: TO Raška
Manastir Nova Pavlica , foto: TO Raška
Manastir Nova Pavlica , foto: TO Raška
Foto: TO Raška
Foto: TO Raška

Minuli vekovi ostavili su Raški bogato kulturno-istorijsko nasleđe, manastire i crkve iz ranog srednjeg veka koji predstavljaju bisere srpske srednjevekovne arhitekture i umetnosti. Najpoznatiji, vredni svake pažnje su: manastiri Gradac, Stara i Nova Pavlica i Končul.

Manastir Gradac

Manastir Gradac (XIII vek) zadužbina je srpske kraljice Jelene, žene kralja Uroša I. Nalazi se na padinama planine Golije, 21 km udaljen od Raške. Manastirski kompleks čine: Velika Bogorodičina crkva, manji hram Svetog Nikole, trpezarija sa kuhinjom, konaci i ekonomske zgrade. Manastirska crkva sadrži sva bitna obeležja raških hramova, sa elementima gotike. Lepota slikarstva, koje je sačuvano samo u fragmetima, posebno se može videti u prelepoj sceni Rođenja Hristovog. U hramu je kraljica Jelena sahranjena 1314. godine.
    
Manastir Končul


Manastir Končul, poznat pod imenom Nikoljača, nalazi se na levoj obali reke Ibar, nedaleko od Raške. Po predanju, osnovao ga je Stefan Nemanja oko 1175. godine. Prvi put se pominje u Studeničkom tipiku između 1207. i 1215. godine. Najveći uspon doživeo je u vreme kralja Milutina (XIV vek), kada je bio sedište novoustanovljene končulske episkopije. Manastir je opustošen i srušen u Austrijsko - turskom ratu 1689. godine. Obnovljen je 1861. godine. U njemu je zamonašen sveti arhiepiskop Danilo II.


Manastir Stara Pavlica

Stara Pavlica se nalazi u neposrednoj blizini Nove Pavlice, na desnoj obali reke Ibar. Nije poznato kada je nastao, ni ko je bio ktitor. Plan crkve je gotovo identičan osnovi crkve Smrti Bogorodičine u Nikeji (VI-VII vek), pa je moguće da potiče iz prednemanjićkog perioda, iz XI veka. Tumačenje jednog prepisa darovne povelje Stefana Nemanje manastiru Studenici, izgradnju ovog spomenika smešta u XII vek. Po arhitektonsko-prostornoj i konstruktivnoj koncepciji Stara Pavlica je jedinstven hram u Srbiji.

Manastir Nova Pavlica

Novopavlička crkva Svetog Vavedenja (XIV vek), zadužbina je srednjevekovnih vlastelina - braće Stefana i Lazara Musića i njihove majke Dragane, sestre kneza Lazara. Udaljena je 7 km od Raške. Manastir je sagrađen između 1383. i 1386. godine u selu Pavlica. Po arhitekturi pripada moravskoj stilskoj grupi, kao i ostaci veoma oštećenog slikarstva. Prilikom prenosa moštiju kneza Lazara 1392. godine u njegovu zadužbinu manastir Resavu, mošti su prenoćile u ovoj crkvi.




 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....