TOS: Još jedna rekordna godina za turizam u Srbiji

30. Decembar 2019
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Godina na izmaku bila je rekordna za turizam u Srbiji, a to potvrđuje rast broja gostiju, a samim tim i deviznog priliva.

Kako kažu u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS), već četvrtu godinu zaredom ostvaren je dvocifren rast broja turista i noćenja u Srbiji.

Poslednji podaci pokazuju da je, zaključno sa oktobrom, Srbiju posetilo 3,1 milion turista, ostvareno je 8,7 miliona noćenja - šest odsto više nego u istom periodu prošle godine.

- To sve potvrđuje da ćemo ovu godinu završiti sa novim rekordnim prometom u turzimu - kaže direktorka TOS-a Marija Labović za Tanjug.

Ona ističe da je i devizni priliv od ove grane zabeležio povećanje od sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Očekujemo da ćemo premašiti cifru od 1,3 milijardi evra, koliko je bio prošle godine i nadamo se da može dostići 1,5 milijardi kada u statistiku uključimo podatke do kraja godine - navodi Labović.

Srbiju najviše posećuju gosti iz regiona, pretežno Bosne i Hercegovine, Crne Gore, a potom slede gosti iz Kine, Turske, Rusije, koji značajno više posećuju Srbiju, Nemačke...

Labović kaže da se očekuje da će i predstojeća godina biti dobra za turizam, budući da se dosta ulagalo u saobraćajnu infrastrukturu, a i turističke destinacije uradile su dosta toga što se kvaliteta sadržaja tiče.

- Planiramo da nastavimo sa promotivnim kampanjama, online oglašavanjem, kako za domaće tako i strane turiste, te verujemo u još bolje rezultate - navodi Labović.

Veliki broj stranih turista očekuje se u Srbiji i tokom novogodišnjih praznika. Tradicionalno su najbrojniji gosti iz regiona - Slovenije, Hrvatske, BiH, Bugarske, Rumunije… Poslednjih godina primetno je da sve više turista iz Nemačke, Turske, Grčke, Kine novogodišnje praznike provodi u Srbiji.

U novembru 17,8 % više noćenja turista nego prošle godine

Broj dolazaka turista u Srbiju ovog novembra bio je za 15,2 odsto veći nego pre godinu dana, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U odnosu na novembar 2018. godine bilo je i 17,8 procenata više noćenja, pri čemu je broj noćenja stranih turista veći za 21,7 posto, a domaćih za 14,8 procenata.

Najveći porast broja dolazaka turista od 21,9 odsto zabeležen je u Beogradskom regionu gde je i broj noćenja povećan za 23,8 procenata.

Region Južne i Istočne Srbije zabeležio je uvećanje broja noćenja za 22,8 posto, a broj dolazaka veći za 17 procenata u odnosu na novembar prošle godine.

Tokom novembra najviše turista došlo je iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Bugarske, a najviše noćenja imali su turisti iz BiH, Hrvatske i Ruske federacije.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...