Tornik dobija nove ski staze i sportske centre

02. Septembar 2016
Image by miaalthoff from Pixabay
Image by miaalthoff from Pixabay

Kako bi se definisali kapaciteti skijališta Tornik, Opština Čajetina pripremila je urbanističku dokumentaciju kojom je predviđena gradnja novih sportskih, rekreativnih i ugostiteljskih objekata.

Planirana je rekonstrukcija postojećeg ski lifta ili izgradnja žičare, zatim uređenje postojećeg dolaznog puta, kako bi se naročito u zimskom periodu obezbedilo nesmetano odvijanje putničkog i autobuskog saobraćaja. Na tom potezu biće izgrađeno stajalište za autobuse sa 6 parking mesta, kao i parkinzi za putničke automobile na više lokacija sa ukupno 218 parking mesta.

Na prostoru izlazne stanice buduće gondole na vrhu Tornika planirana je panoramska pešačka staza kojom bi posetioci mogli da se spuste, ne prelazeći preko postojećih i planiranih ski staza do podnožja ski centra i komercijalno ugostiteljskih sadržaja.

Kada je u pitanju gradnja, sadržaji planirani na ovom prostoru su multifunkcionalni objekat ugostiteljsko – komercijalnog karaktera i više rekreativnih terena. Mogu se planirati i objekti pratećih delatnosti, uslužni i zabavni sadržaji povezani sa zabavnim parkom, objekat zatvorenog bazena, poslovne delatnosti i slično. Sve mora biti povezano uređenim zelenilom i prostorom za odmor i rekreaciju (staze, igrališta...).

Zatim, pored poslovno-turističkih sadržaja i delatnosti na ovom području, mogu se graditi i kafić, restoran, šank-barovi, odmorišta, prostorije za opremu, ambulanta... Planirana je izgradnja etno pijace sa više manjih objekata sa uslužnim sadržajima. Tu će moći da se organizuju sajamske izložbe (na primer cveća ili meda), skupovi građana – vašari, priredbe zabavnog tipa.

U okviru ski centra Tornik izgrađene su šestosedna žičara (Tornik), dva ski lifta, tipa "sidro" (Bandera i Krnevo plandište), prateće ski staze, sistem veštačkog osnežavanja i drugi prateći objekti u funkciji ski centra. Ostvaren je kapacitet oko 1.000 jednovremenih skijaša, odnosno oko 5000 skijaša na sat, osposobljeno je i protiveroziono uređeno više ski staza, ukupne površine oko 20ha i skijalište zauzima teritoriju od oko 100ha.

Prostornim planom opštine Čajetina je utvrđeno da je na ovom prostoru moguće postaviti 11 žičara sa odgovarajućim ski stazama. U toku je izrada projektne dokumentacije za proširenje ski centra prema lokaciji Stankova ravan. Ovo proširenje se predviđa u više faza, tako da se u prvoj fazi realizuju nove ski staze uz postojeći ski lift "Bandera", a u drugoj fazi je planirana izgradnja najmanje jedne nove žičare ili ski lifta, čime bi se povećao kapacitet prevoza i realizacija neposrednog povezivanja Stankove ravni sa podnožjem, odnosno zonom prihvata skijaša.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...