Tesla dani 2016 - 160 godina od rođenja velikog naučnika!

17. Decembar 2015

Približava se 2016. godina i veliki jubilej – 160 godina od Teslinog rođenja, koji će Klaster puteva kulture obeležiti obiljem događaja i jednomesečnom manifestacijom Tesla dani 2016, u okviru kulturno turističke rute Putevima Tesle!

Tokom jula 2016. godine, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, Đorđem Stanojevićem, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije Srbije, biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan - 10. jul.

Sve institucije, organizacije, privrednici ili pojedinci koji žele da se pridruže Klasteru puteva kulture u obeležavanu velikog jubileja i organizovanju manifestacije Tesla dani 2016, mogu da pošalju do kraja januara na imejl office@cluster-culturalroutes.org predloge programa koje bi organizovali u okviru manifestacije. Predloge će pregledati stručna komisija, dati svoje mišljenje i sugestije, a najbolje očekuje posebno mesto u manifestaciji Tesla dani 2016 i na kulturno turističkoj ruti Putevima Tesle.

Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče priča o Teslinoj ljubavi prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Već treću godinu za redom, manifestaciju Tesla dani organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju razne članice Klastera: Muzej Nikole Tesle, Elektrotehnički fakultet, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, Turistička organizacija Srbije, Adrenalin Escape Rooms, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Turistička organizacija Niša, Aerodrom Nikola Tesla Beograd, Centar za kulturu i informisanje Kissaroo, Balkan magnet suveniri, Mladi za turizam…

Pokrovitelji Tesla dana su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Elektroprivreda Srbije, Šnajder elektrik (Schneider Electric) i Trizma, a prijatelji projekta Grad Beograd, Opština Negotin, AIESEC, Turistička organizacija Beograd, Narodni muzej Leskovca i Udruženje Teslin toranj iz Leskovcaca, Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru, selo Velebit kod Subotice, Centar za promociju nauke i brojni drugi.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...