Teroristički napadi na Pariz pogodili turistički sektor

01. Decembar 2015
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Teroristički napadi na Pariz od 13. novembra stvorili su strahove da bi se ova tragedija mogla odraziti i na ekonomiju ne samo Francuske nego i šire. Da li su ovi strahovi opravdani?

Pariz je jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta na svetu i dobar deo gradskog budžeta pune gosti iz celog sveta. Francuska je najposećenija zemlja na svetu, a prošle godine je samo Pariz posetilo 32,2 miliona turista.

Nakon terorističkih napada od 13. novembra, nakon prvobitnog šoka, mnogi su se, isprva više u sebi, a kasnije i sve glasnije zapitali kako će se ovi događaji odraziti na turističku branšu. Dve nedelje nakon napada se, usprkos istrajnosti ugostitelja i hotelijera da nastave s poslom kao da se ništa nije dogodilo, ipak pokazalo da su teroristički napadi naneli štetu turističkom sektoru.

Prema istraživanju kompanije Forward Keys u danima nakon napada, broj letova za Pariz pao je, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, za 27%. Francuska aviokompanija Air France-KLM kao i najveći francuski hotelski lanac Accor pretrpeli su velike gubitke na berzi. Institut Markit je zabeležio i pojačani pesimizam kod francuskih menadžera u pogledu predstojećeg razdoblja što se povezuje s terorističkim napadima. No, kako tvrdi ekonomista Markita Chris Williamson, efekti ovakvih događaja su kratkoročni.

Izvor: Gdeinvestirati

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...