Terme Olimia - mesto gde "bogovi vetra" teraju stres

21. Februar 2017
Terme Olimia - mesto gde 'bogovi vetra' teraju stres

Boravak u saunama ne svodi se više samo na puki boravak u njima, već su se ozbiljni turistički centri potrudili da odu korak dalje i da ponude više, pa se tako u Termama Olimia u slovenačkom Podčetrteku može doživeti štošta u saunama, od uživanja u milozvučnim taktovima tibetnaskih posuda, do zvučne terapije gongom, upotpunjenih sa citrusnim i jogurt tretmanima. Najveći utisak, i ujedno najdelotvorniji je program kojim se pospešuje znojenje tako što dobro obučeni sauna majstori “barataju” peškirima u rukama i na taj način pospešuju protok vrelog vazduha, koji deluje na pojačano znojenje tela.

Savremeni način života sa sobom nosi brz tempo, nedostatak slobodnog vremena, smanjenu fizičku aktivnost, i breme stresa koji se akumulira. Jedan od načna za oslobađanje od stresa je boravak u saunama, koji svakako najviše godi u hladnijim mesecima, kad smo željni topline. Tada sauna deluje gotovo blagotvorno, a pored toga što greje telo, ona pospešuje oslobađanje štetnih toksina iz organizma, a itekao je delotvorna u borbi protiv celulita i suvišnih kilograma.

Koliko je u Termama Olimia ovaj program ozbiljan, govori i to što su majstori saune kvalifikovani i osvajali su medalje na međunarodnim takmičenjima u ovoj disciplini.

Tretman u sauni traje 15 minuta, a “bogovi vetra” - kako sebe nazivaju saunski majstori, uspešno vrte po jedan peškir u ruci, i svojim zadivljujućim umećem izazivaju salve aplauza među posetiocima. U pauzama, majstor na vrelo kamenje u sauni stavlja ledene grudve snega, koje u sebi sadrže ekstrakte citrusa ili umirujuće lavande, i preliva vodom iz drvene kofe, nakon ćega se podiže velika para, koja dodatno pospešuje znojenje.Nakon prvog kruga, “majstori” nude gostima da namažu telo mirisnim “jogurtom od citrusa” koji je izuzetno blagotvoran za kožu, a potom sledi još nekoliko krugova znojenja, nakon čega sleduje osveženje u bazenu s hladnom vodom ili u ledenoj jami. Nakon toga, poželjno je da za potpuno opuštanje odaberete topli đakuzi sa temperaturom vode od 34°C. Potom bi trebalo da usledi odmor i relaksacija u udobnim ležaljkama u sobama za odmor, ili u posebnoj sobi sa vodenim krevetima, gde možete da stavite slušalice i odaberete muziku.

U velnes centru "Orhidelija" i centru "Termalija", gotovo na svakih sat vremena se održavaju različiti programi u saunama. Na raspolaganju je mediteranski program, koji pomoću posebne mešavine morske soli, maslinovog ulja i bosiljka, kojim radite piling, pospešuje cirkulaciju kože i odstranjuje sve mrtve ćelije na koži, a maslinovo ulje neguje kožu, čineći je mekom, umiruje je i štiti.

Tokom programa od limuna, takođe se nakon programa sa “mahanjem peškira” pospešuje znojenje, nakon čega se radi piling finom solju, začinjenom mirisom limuna, koji se realizuje otprilike na sredini programa. Eterično ulje limuna ima svež i oštar miris, a deluje podsticajno i osvežavajuće. Preporučuje se kod celulita, problema s cirkulacijom, migrene, reumatizma, upale sinusa, upaljenog grla, angine i kod proširenih vena.

Tokom aroma programa, i tokom strujanja vazduha, koje se pojačava mahanjem peškira, ravnomerno se raspoređuje temperatura po celom prostoru saune, što omogućava potpuno opuštanje i uživanje. Različite arome koje se šire saunom, blagotvorno utiču na raspoloženje, opuštaju, umiruju i dovode vas u čaroban svet mirisa koji pleni i opušta.Prelepe slovenačke terme Olimia, u kojim se može uživati u svim ovim programima, nalaze se u opštini Podčetrtek, uz reku Sutlu, 30 kilometara od granice sa Hrvatskom. Ceo region poznat je i kao vinogradarsko-brdski kraj po kom se prostiru idilična seoska naselja. U Olimiji, najposećenija su dva hotela sa četiri zvezdice. Velnes hotel „Sotelija“ i obnovljeni hotel „Breza“, a u ponudi su i apartmani „Rosa“ i „Sela Lipa“, kao i kamp „Natura". Postoje još i dva velnes centra „Orhidelija“ i „Termalija“ sa luksuznom ponudom bazena, sauna i spa centara. Posetioci termi na ulasku dobijaju narukvicu sa čipom sa kojom imaju pristup u sve banjske sadržaje.

Velnes „Orhidelija“ nekoliko godina za redom je proglašavan za „naj velnes“ u Sloveniji prema oceni stručnog žirija i posetilaca. „Orhidelija“ predstavlja praznik za oči, kolaž luksuznih detalja, originalnu arhitektonsku poeziju gde se možete uz prijatnu muziku i igru svetlosti opustiti i prepustiti svojim mislima. U ovom velnesu ćete otkriti tajnu lekovite termalne vode koja krepi, opušta i leči. Možete se opustiti u toploti sauna, uživati u intimi prostrane terase za sunčanje i predati se iskusnim rukama masera, uživati u potpunom opuštanju.

Velnes centar „Termalija“ je prava oaza posvećena masažama, aromaterapijama i čarobnom svetu sauna. U planu je renoviranje ovog dela, koje počinje za nepunih mesec dana, kada će u narednih osam meseci biti zatvoren jedan deo, zbog planiranih radova, nakon kojih će ovaj deo postati moderan centar namenjen porodicama sa decom.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Palić dobija Avantura park
21. Oktobar 2020
Na peščanoj plaži na Paliću počela je montaža rekvizitaza budući avantura parka, i...
Turizam
Uskoro novo lice Novog Sada
21. Oktobar 2020
Uređenjem priobalja, Novi Sad bi dobio potpuno novo lice, ali i značajan ekonomski zamajac....
Turizam
UTAS i ANTAS: Uvažiti mišljenje struke
20. Oktobar 2020
U svom najnovijem saopštenju, Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i...
Turizam
Loznica na Savskoj promenadi
20. Oktobar 2020
Turistička organizacija grada Loznice se pod sloganom “Loznica – moderan grad koji...