Tek 2024. godine potpuni oporavak turizma!

22. Decembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Oporavak evropskog turizma je zaustavljen novim slučajevima zaražavanja virusom korone i ograničenjima putovanja koja su usledila. Turizam u Evropskoj uniji opao je za 68 odsto, sudeći prema izveštaju “Evropski turizam: trendovi i izgledi” koji objavila Evropska komisija za putovanja (ETC), a odnosi na treći kvartal 2020. godine.

Ublažavanje ograničenja putovanja zbog pandemije širom Evrope dovelo je do laganog povećanja putovanja u julu i avgustu 2020. godine u poređenju s prethodnim mesecima, što je pokazalo želju i volju ljudi za ponovnim putovanjima. Skorašnje ponovno uvođenje zaključavanja i novih ograničenja putovanja brzo je zaustavilo svaku šansu za brzi oporavak turizma i putovanja.

Gledajući u mesecima koji slede, povećana nesigurnost i negativni rizici još uvek umanjuju izglede evropskim putovanjima koja će se 2020. godine verovatno smanjiti za 61 odsto, navodi se u izveštaju.

Turizam je bitan za oporavak evropskih privreda

Edvardo Santander, izvršni direktor Evropske komisije za putovanja, rekao je nakon objavljivanja izveštaja da će smer privrednog oporavka u celoj EU zavisiti u velikoj meri od oporavka turističkog sektora koji je, u vremenu pre pandemije, doprinosio ukupnom BDP-u Unije oko 10 odsto i zapošljavao preko 22 miliona radnika.

“Drugi talas pandemije Covid-19 zahvata Evropu i uoči zimske sezone te je sada važnije nego ikada da evropske države udruže snage kako bi se dogovorila zajednička rešenja, ne samo za suzbijanje širenja virusa, već i za podršku održivom oporavku turizma, vraćanje poverenja putnika i najvažnije zaštitu miliona firmi, radnih mesta i kompanija koje su u opasnosti, tako da mogu preživeti ekonomsku krizu”, istakao je Santander.

Prema nedavnom izveštaju Svetske turističke organizacije Ujedinjenih Nacija, svetski turizam je 2020. godine unazađen za tri decenije zbog pandemije virusa korone, a gubitak u svetskom BDP-u zbog šteta nastalih u turizmu iznosi oko 2.000 milijardi dolara, uz pad međunarodnih dolazaka u svetu od 72 odsto.

Otud se u izveštaju ETC-a napominje važnost domaćih i unutar-evropskih putovanja koji se ne smeju potcenjivati u svojoj ulozi u oporavku turističkog sektora u narednim mesecima.

Uskoro oporavak turizma, ali kakav će oporavak biti?

Najnovije prognoze predviđaju brži oporavak prvo domaćih putovanja u Evropi, koja će premašiti nivo iz 2019. godine tek 2022. godine. Isto tako, predviđa da će se brži povratak evropskih dolazaka do 2023. godine koja će biti potpomognuta bržim ublažavanjem restrikcija. Ne samo to, već će putovanja “na blizinu” se brže oporavljati od putovanja na daleke destinacije.

Prema trenutnim prognozama, ukupni obim putovanja na nivo pre pandemije vratiće se tek 2024. godine.

Kovid turizam kao novi trend

Pandemija nije samo izvrnula postojeći turizam kao čarapu, već je promenila i navike putnika i turista, te je uticala na izbor destinacija u određenim evropskim zemljama. Letnja sezona je pokazala značajan porast putovanja u ruralne kraje i mesta na obalama i to kao rezultat zabrinutosti posetama velikim urbanim mestima, koja su visoko naseljena i u kojima je teško držati fizičku distancu ili bilo kakvu drugu distancu.

Dobra strana kovid turista na koncu može ublažiti problem preteranog turizma (overtourism) i omogućiti mnogim destinacijama da se razviju. Očigledno ako se to radi na način koji nije kao u Srbiji (prim. aut.).

Tako će povećani interes za putovanja na “sekundarne destinacije” rasteretiti neka popularna turistička žarišta koja su se ranije borila s prekomernom potražnjom za putovanjima i pomoći će ravnomernijem širenju ekonomskih koristi od turizma u državama. Problem koji može nastati je taj da preterana izgradnja smeštaja i drugih sadržaja za turiste koji su prinuđeni da naprasno posećuju sopstvenu ili okolne države već dovodi do uništenja prirode i sveopšteg ambijenta, a nakon “povratka u normalu” postoji opasnost da sve to propadne i da se prodaje budzašto, bez šanse za brzi povrat uloženog kapitala.

Podsećamo, u septembru je Svetska turistička organizacija (UNWTO) navela da će se domaći turizam oporaviti brže od međunarodnih putovanja, što je prilika da se, kako razvijene, tako i zemlje u razvoju oporave od socijalnih i ekonomskih uticaja pandemije virusa korone.


Izvor: Daljine
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...