Tajland ugostio 32 miliona stranih turista u 2016. uprkos smrti kralja

02. Februar 2017
Tajland ugostio 32 miliona stranih turista u 2016. uprkos smrti kralja

Tajland se odupreo predviđanjima turističkog pada zbog smrti kralja Bhumibol Adulyadej-a 2016. godine, koja je za stanovnike ove zemlje bila godina žalosti i političke neizvesnosti, ugostivši rekordnih 32,6 miliona stranih posetilaca!

Tajland je zadržao popularnost uprkos smrti kralja i terorističkim napadima, uključujući seriju bombaških napada u turistički popularnim gradovima, koji su hotele i turističke radnike širom ove zemlje doveli na ivicu. Turizam je prošao bolje nego što se očekivalo i nakon krvavog puča kojim je 2014. godine svrgnuta izabrana vlada.

Turistička uprava Tajlanda izjavila je da je turistička industrija ove zemlje prihodovala 71,4 milijarde dolara u prošloj godini, što je za 11% više nego u 2015. Rečeno je i da se očekuje da će turizam u prvom kvartalu ove godine prihodovati 20,8 milijardi dolara, čime bi doprinos turizma u 2017. mogao premašiti ranije prognoze od 78,5 milijardi dolara.

U izveštaju UN se navodi da je Tajland jedanaesta najposećenija zemlja u svetu, koja se 2015. godine našla na šestom mestu po broju prihoda od turizma. Većina posetilaca dolazi iz Kine, Južne Koreje i Japana, koje privlači činjenica što je u ovoj zemlji toplo tokom cele godine.

Strani turisti su daleko najunosniji za privredu ove popularne destinacije. Očekuje se da će u prvom kvartalu 2017. godine Tajland posetiti 9,3 miliona stranih turista, koji će ekonomiju ove zemlje ojačati za 13,9 milijardi dolara.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...