Svečano otvorena letnja sezona u Skadarliji

02. Maj 2017

 Uz pesmu "Svilen konac" i podizanjem skadarlijske zastave na jarbol u najpoznatijoj beogradskoj boemskoj četvrti otvorena je 29. aprila još jedna letnja sezona. Čast da ove godine podigne zastavu Skadarlije na kojoj su štap, šešir i karanfil, pripala je glumcu Tihomiru Arsiću, koji je, pozdravljajući okupljene, podsetio da su Skadarlijom, uličicom dugom samo 500 m, od 1872. godine koračale mnoge poznate ličnosti.

Uz ples sa glumicom Ljiljanom Jakšić, koja već godinama zabavlja goste u ovoj boemskoj četvrti, letnja sezona je otvorena, a potom i najavljen kulturno-zabavni program koji će se tokom jula i avgusta izvoditi svakog petka uveče ispred kuće Đure Jakšića.

U sklopu ove manifestacije, dodeljena su i priznanja udruženja SACEN International onima koji su, po oceni stručnog žirija, zabeležili najbolje rezultate u turizmu Mediterana i Jugoistočne Evrope u prethodnoj godini. Tako je priznanje "Zlatna čaša gostoljublja" pripalo vlasniku restoranu “Familija” Draganu Milčiću, kao i Turističkoj organizaciji Beograd.
 
“Zlatno turističko srce” za 2016. godinu osvojili su: UNWTO - za razvoj i unapređenje turizma, ETC – Brisel - za razvoj i unapređenje turizma, Španija – kao najbolja turistička destinacija, Venecija - kao šampion letnjeg - primorskog turizma, a Francuska – kao šampion zimskog turizma Mediterana. Profesoru Mići Stojanoviću uručeno je priznanje “Internacionalni vitez kulinarstva”, "Fly–Fly travel" proglašen je za najbolju turističu agenciju, a UTP “Morava” za najbolju ugostiteljsko-turističku kompaniju Balkana.
 
Ugostiteljsko-turistička škola u Beogradu (sa hotelom “Palas”) proglašena je za šampiona dualnog obrazovanja Jugoistočne Evrope, dok je Nacionalni park “Đerdap” proglašen za šampiona ekološkog turizma. Takođe, Opatija je proglašena za najbolje turističko mesto Mediterana i Jugoistočne Evrope, Slovenija za šampiona zdravstvenog turizma, Grčka za šampiona kulturnog turizma, dok je Banjaluka osvojila priznanje šampiona za kontinentalni turizam. Tone Horvat iz Novog Mesta proglašen je za najboljeg direktora srednjih ugostiteljskih i turističkih škola Mediterana i Jugoistočne Evrope, dok je “Prolom voda”, po mišljenju žirija, najbolja voda u 2016. u regionu Jugoistočne Evrope.
 
Svim nagrađenima i gostima Skadarlije okupljenih na ovoj svečanosti u slavu turizma obratile su se brojne ugledne zvanice, prijatelji Skadarlije i Beograda, ističući globalni značaj turizma, a Dragan Gligorijević, predsednik SACEN International-a, je naglasio da turizam beleži konstantan rast uprkos mnoštva nepovoljnih uticaja poput terorizma, stalnih sukoba na Bliskom istoku, migrantske krize, prirodnih katastrofa.., što dokazuje njegovu nesumnjivu vitalnost i obećava dobre rezultate i u godinama koje su pred nama.  
 
– Turizam je fenomen koji preskače sve granice, bilo da se radi o ekonomskim problemima, prirodnim nepogodama ili bezbednosnim izazovima – istakla je Ljubica Milojević, dugogodišnji predstavnik Srbije u UNWTO, i dodala da je Srbija u prošloj godini ostvarila 13 odsto više noćenja stranih gostiju, što je sedma uzastopna godina u kojoj Srbija beleži takav rezultat.
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...