Sve što (ni)ste znali o Slovačkoj

25. Oktobar 2016
Sve što (ni)ste znali o Slovačkoj

Priča iz diplomatskih krugova kaže kako se jednom mesečno sastaje osoblje slovačkih i slovenačkih ambasada kako bi zamenili pogrešno dobijenu poštu.

Slovačka nam je još uvek svima manje-više nepoznata, jer uvek pre biramo odlazak u Mađarsku ili Češku nego u nju. No, ovo je 14 razloga zašto baš posetiti državu čudesne prirode.

1. Slovačka ima najveći broj dvoraca i zamaka po glavi stanovnika na celom svetu. Da, u državi ima više od šest stotina dvoraca i zamaka, a u celoj državi živi tek nešto malo više od 5 miliona ljudi. Najpoznatiji su dvorac u Bratislavi i dvorac Spiš koji je našao svoje mesto i na popisu Svetske baštine.

2. U zemlji se nalazi više od šest hiljada pećina. Najslavnije ćete razgledati posetom nacionalnim parkovima, i uveriti se da predstavljaju prava čuda prirode. U pećini Krasnohorska, nalazi se 34 metra visoki stalaktit koji je svoje mesto našao i u Ginisovoj knjizi rekorda.

3. Glavni grad Slovačke, Bratislava, jedini je glavni grad koji se graniči s dve susedne zemlje: Austrijom i Mađarskom. Da bi stvar bila bolja, Beč je udaljen tek 60 kilometara, tako da ploveći Dunavom do njega možete stići već za 90 minuta.

4. U Slovačkoj je u upotrebi evro, i to još od 2009. godine. S obzirom da sve susedne zemlje osim Austrije koriste svoje valute (forinte u Mađarskoj, krune u Češkoj), ovo predstavlja veliki plus za turiste koji se ne moraju zamarati menjačnicama.

5. Zemlja je prepuna prirodnih lepota, a obavezno kad se nađete ovde, izdvojite vremena za posetu prekrasnim planinama Visoke Tatre. Nekoliko vrhova viših od 2 hiljade metara i jezera stara više hiljada godina ostaviće vas bez daha.

6. Da se nadovežemo na prirodne lepote, recimo kako ovde ima više od 1.300 izvora mineralne vode i lekovitih termalnih izvora. Mnogi od njih se koriste za terapije i rekreaciju i služe u sklopu spa rizorta, koji su u ovoj zemlji, zahvaljujući dugoj tradiciji, prilično povoljni.

7. Stari srednjevjekovni grad Levoča, dom je najvišeg drvenog oltara na svetu. Visok je 18,6 m, a širok 6 metara i napravljen je bez ijednog eksera.

8. Područje današnje Slovačke nekad su naseljavali Kelti, sve dok ih nisu pokorili Rimljani. Danas ovde žive, naravno, Slaveni.

9. Priča iz diplomatskih krugova kaže kako se jednom mesečno sastaje osoblje slovačkih i slovenačkih ambasada kako bi zamenili pogrešno dobijenu poštu.

10. Uz nešto više od 5 miliona stanovnika, izvan države živi još 2 miliona Slovaka.

11. Slovakinja Adriana Sklenarikova model je s najdužim nogama na svetu, barem po Ginisovoj knjizi rekorda.

12. Slovački jezik se često naziva 'slovenskim esperantom', jer je najrazumljiviji svim ostalim slovenskim narodima.

13. Najstariji evropski maraton održava se jednom godišnje u Košicama prve nedelje u oktobru.

14. Roditelji jednog od najpoznatijih umetnika svih vremena, Endija Vorhola, poreklom su iz istočnog dela Slovačke.

Izvor: B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Kladovo dobilo status
25. Maj 2019
 Na međunarodnoj konferenciji održanoj u Austriji, na kojoj je formirana Mreža za...
Turizam
Rekonstruisan Zmajev muzej u Sremskoj Kamenici
25. Maj 2019
Spomen zbirka Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, odnosno Zmajev muzej, koji je deo...
Turizam
U Puli počela manifestacija
25. Maj 2019
 U Puli je juče svečano otvorena dvodnevna manifestacije „Dani Vojvodine u...
Turizam
Ljajić: Crna Gora je naš partner u turizmu
25. Maj 2019
 Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je juče Peti festival...