Stećci upisani na Listu svetske baštine UNESCO

19. Oktobar 2016
Image by WikimediaImages from Pixabay
Image by WikimediaImages from Pixabay

Stećci - srednjevekovni nadgrobni spomenici, upisani su na Listu svetske baštine UNESCO, nakon što je Komitet za svetsko nasleđe četrdeseti put zasedao u Istanbulu. Na dnevnom redu bilo je 6 nominacionih dosijea kulturnog, mešovitog i prirodnog nasleđa. Komitet je raspravljao o 14 kulturnih dobara, a na Listu svetske baštine UNESCO upisano je 12 dobara.

Nominacioni dosije "Stećci – medieval tombstones", koji su izradili stručnjaci četiri države: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije u okviru međudržavnog projekta serijske nominacije trideset nekropola, bio je peti na dnevnom redu ovogodišnjeg zasedanja.

U okviru projekta „Kulturno nasleđe – most ka zajedničkoj budućnosti“ koji je sprovodila venecijanska Regionalna kancelarija UNESCO za nauku i kulturu u Evropi pokrenut je projekat „Zajedničke nominacije srednjovekovnih nadgrobnih spomenika – stećaka za Listu svetske baštine“ u novembru 2009. godine. Projekat međudržavne serijske nominacije stećaka za upis na Listu svetske baštine realizovali su stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. U Sarajevu, aprila 2010. godine, ozvaničeni su učesnici projekta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije i plan aktivnosti. Ovo je bio početak prvog većeg međudržavnog projekta u oblasti kulture na Balkanu u 21. veku.

Na Listi se nalazi 28 srednjovekovnih grobalja sa stećcima (20 u Bosni i Hercegovini, dva u Hrvatskoj, tri u Crnoj Gori i tri u Srbiji).

U Republici Srbiji projekat je vodio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – Beograd, a koordinator projekta i autor bila je mr Maja Đorđević, arheolog-konzervator.

Nekropole u Srbiji koje su upisane na Listu svetske baštine nalaze se na teritoriji opština Bajina Bašta i Prijepolje.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...