Stara Vojna akademija postaje Muzej grada Beograda

16. Oktobar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Do kraja godine biće raspisan konkurs za konačnu rekonstrukciju stare zgrade Vojne akademije, koja će postati Muzej grada Beograda, najavio je zamenik gradonačelnik Goran Vesić.

- Reč je o zgradi koja se nalazi na uglu Resavske i Nemanjine ulice i ima 17.000 kvadrata. Grad će sledeće godine početi rekonstrukciju te zgrade, što će koštati oko 20 mil evra, i tako će na jednom mestu biti sačuvano sedam hiljada godina naše istorije. Trebalo bi da rekonstrukcija traje naredne tri godine – istakao je Vesić, dodavši da Muzej grada Beograda postoji 117 godina i da nikada nije imao svoju kuću, već se nalazi na 14 lokacija.

Zamenik gradonačelnika ovo je rekao prilikom posthumne dodele nagrade Muzeja grada Beograda našem velikom slikaru Vladimiru Veličkoviću, preneo je Beoinfo.

Vesić je podsetio da je arhitekta Aleksandar Deroko bio poslednji stvaralac u kulturi koji je primio ovu nagradu 1973. godine.

- Njemu Grad Beograd podiže ove godine spomenik na Topličinom vencu, a kako je rekao, ima simbolike u tome da će ga raditi vajar Zoran Kuzmanović, koji je i autor danas uručene skulpture-nagrade - naveo je.

Muzej grada Beograda osnovan je 1903. godine kao opštinski muzej, a posle Drugog svetskog rata dobija današnji naziv. Fond i zbirke čini više od 140 hiljada primeraka duge i bogate istorije Beograda. Muzej ima arheološko, istorijsko i umetničko odeljenje, podeljeno u 25 odseka sa 23 legata.

 

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...