Šta se Kinezima sviđa u Srbiji?

15. Decembar 2017

Čitav svet se poslednjih godina bori za kineske turiste, pa tako i Srbija. Snažna kampanja na tom ogromnom tržištu daje dobre rezultate. Pre pet godina imali smo samo 3.000 kineskih turista, dok ih je ove bilo čak 50.000.

Na kineskoj televiziji je ove godine emitovano 65 reportaža o Srbiji, a bilo je i više od hiljadu objava na digitalnim medijima.

Dok su ranijih godina Kinezi obilazili našu zemlju u okviru balkanske ture, sada je sve više zahteva za obilazak samo Srbije u trajanju od sedam dana.

- Kinezi su vrlo zahvalno tržište. Bitno im je da se poštuje sve ono što u programu piše. Vole mnogo da fotografišu, dopada im se naša priroda. Često komentarišu da ih naša sela podsećaju na kineska i da se ovde osećaju kao kod kuće - ističe Irena Čalikjan iz Turističke agencije SABRA.

Olga Baletić iz Turističke organizacije Srbije ukazuje da stariji Kinezi vole da obiđu sve ono što ih podseća na staru Jugoslaviju, pre svega Muzej Jugoslavije, zatim da idu "putevima Valtera" i slične ture.

- Ono što je za njih vrlo interesantno, a verovatno potiče od komunikacije sa Madam Čen, ambasadorom srpskog turizma u Kini, jeste Despot Stefan Lazarević, dakle Beograd, Kalemegdan i sve ono što je sama istorija Srbije - rekla je Baletićeva.

Beograd se ove godine predstavio na dva kineska sajma turizma, u Šangaju i Pekingu.

- Na oba sajma smo poneli priznanja, jedno za prezentaciju, drugo za najpopularniju destinaciju. To mnogo govori o tome koliko je interesovanje Kineza za Beograd, ali i za čitav ovaj region - kaže direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Srbija, ali i čitava Evropa nemaju dovoljno turističkih vodiča na kineskom jeziku. Agenti predlažu da država subvencioniše studije kineskog jezika uz obavezu da svršeni studenti deo radnog veka provedu kao turistički vodiči.

- To je ono o čemu razgovaramo sa nadležnim ministarstvom i očekujemo da narednih godina napravimo jedan plan ne samo kada je reč o kineskim turistima, već evo sada i rastućim iranskim turistima, dakle svim deficitarnim jezicima sa tržišta sa kojih nam dolazi veliki broj gostiju - navodi Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Od prošle godine turistička signalizacija u Beogradu je i na kineskom jeziku.

Ukidanje viza i uspostavljanje direktne linije Beograd–Peking, Srbiji je obezbedilo lidersku poziciju u regionu kada je reč o kineskim turistima.

Izvor:
RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...