Šta pripadnici "generacije Y" žele na putovanju?

28. April 2016
Šta pripadnici 'generacije Y' žele na putovanju?

"Generacija Y", ili "milenijumska generacija", obuhvata sve rođene osamdesetih i devedesetih godina XX veka. Od svojih roditelja i pripadnika tzv. "generacije X" razlikuju se po mnogo čemu. Vaspitavani da budu samouvereni u svemu što rade, milenijumci imaju visoka očekivanja, tragaju za novim izazovima i ne plaše se autoriteta. Njihova mantra glasi: "Sledi svoje snove".

Oni su prva generacija koja je odrastala okružena digitalnom tehnologijom, te se otud nazivaju i "digitalnim urođenicima". Opremljeni pametnim telefonima, tabletima, laptopovima i ostalim gedžetima, 24 sata dnevno povezani su na Internet. Njima su izuzetno važne društvene mreže, na koje prenose čitav svoj društveni život, a koriste ih kako u privatne, tako i u poslovne svrhe. Jedno istraživanje je čak pokazalo da je ovoj generaciji važnija mogućnost korišćenja društvenih mreža na poslu i mogućnost rada od kuće nego iznos mesečne nadoknade!

Naime, "Y generacija" je pobornik fleksibilnog rada, kako po pitanju vremena i prostora, tako i po pitanju (neformalnog) odevanja. Zašto sedeti osam sati u kancelariji, kad se isti posao može obaviti na laptopu uz kafu u obližnjoj letnjoj bašti, ili bilo gde u prirodi? Granice više ne postoje – uslovljene su samo (ne)postojanjem Internet konekcije.

Besplatan Internet – nasušna potreba

Milenijumska generacija integriše tehnologiju i u svoja putovanja. Istraživanje pod nazivom "Portret američkog milenijumskog putnika", sprovedeno u novembru 2014. godine na 3.379 američkih turista, od kojih 1.189 spada u "Y generaciju", pokazalo je da milenijumci više od ostalih koriste svoje "pametne" telefone prilikom svih faza putovanja, uključujući pretragu željene destinacije, rezervaciju, ocenu smeštaja...

Zato ne iznenađuje činjenica što je ovoj generaciji besplatan pristup Internetu u hotelu prioritet prilikom rezervacije smeštaja – iako je ovo takođe važno i ostalim putnicima, bez obzira na starost. Internet im je bitan zato što, više od ostale populacije, dele svoja iskustva na društvenim mrežama i rezervacionim sistemima.

Ovo istraživanje je pokazalo da 71% pripadnika "Y generacije" tokom odmora ocenjuje i piše kritike online o svom smeštaju i destinaciji. Online ocene i recenzije su izuzetno važne za 30% milenijumaca prilikom odlučivanja o destinaciji za odmor – pokazala je ova studija, kao i to da čak 89% njenih ispitanika postavlja slike sa odmora na društvene mreže. Zbog toga će mesta, uključujući hotele, ali i čitave gradove, iz kojih je lako postaviti na Internet dobre i loše kritike, kao i fotografije – imati koristi od milenijumske generacije.

Sve to, rezultiralo je da destinacije, bilo velike ili male, porade na tome da obezbede besplatan Wi-Fi u turističkim područjima, te neke, počev od Barselone pa do Bangalora u Indiji, rade na tome da ceo grad pokriju otvorenim bežičnim Internetom. Godine 2013. Tajvan je postao prva država koja je obezbedila besplatan bežični Internet svim stanovnicima, a samim tim i turistima. Ove destinacije, ali i hoteli, shvataju da besplatan Wi-Fi nije trošak, nego investicija u marketing i promociju. Zašto onda zabraniti "generaciji Y" da vas besplatno promoviše online?
 
Istraživanje sprovedeno na američkim putnicima utvrdilo je i da 95% pripadnika milenijumske generacije na licu mesta istražuje šta sve mogu da vide i urade na nekoj destinaciji, što ukazuje na to da ako, na primer, žele da rezervišu posetu nekom muzeju, to mogu da učine odmah – naravno, ukoliko imaju pristup Interenetu. Nije bez razloga "TripAdvisor" pokrenuo "Viator" – sajt preko kog osam miliona posetioca mesečno bukira najraznovrsnije aktivnosti u više od 1.000 destinacija u 160 zemalja. Osamdeset odsto ponuda na ovom sajtu moguće je rezervisati u roku od 24 sata. U ovoj igri svi dobijaju: više rezervacija automatski donosi veće zadovoljstvo operaterima, radost posetiocima gladnih iskustva, i povećanje dnevnih prihoda od turista na datoj destinaciji.
 
Milenijumski putnici kao roditelji

Prema podacima Ujedinjenih nacija, milenijumci čine jednu petinu svih turista sveta i procenjuje se da generišu prihod turizmu od 180 milijardi američkih dolara. Istraživanje koje je u novembru 2014. godine sprovela kompanija "Resonance Consultancy" o ovoj generaciji, mnoge je iznenadilo. Naime, pokazalo se da ova "zagonetna grupa" i nije baš onakva kako se stereotipno i često kontradiktorno predstavlja u medijima: da su sebični, lenji, teško se odlučuju za brak i obaveze, ali ipak imaju preduzetnički duh... Naime, oni češće stupaju u brak i imaju više dece nego što se misli. A to u mnogome menja i njihove navike prilikom putovanja!

Kako su statistike ovog izveštaja pokazale, milenijumski putnici su obrazovaniji i bogatiji nego što se mislilo, a čak 57% njih je u braku, 54% ima decu, dok je 38% ispitanika solo. U ovu grupu ubrajaju se i oni ispitanici koji su suviše mladi da bi razmišljali o braku i roditeljstvu – što znači da će se stvarni broj pripadnika "generacije Y" sa decom znatno povećavati u narednih nekoliko godina. Ovi podaci su u potpunoj suprotnosti sa javnom percepcijom o milenijumcima kao "antibračnoj generaciji".

Milenijumski putnici koji su ostvareni kao roditelji, smatraju da je vrhunski odmor onaj koji je proveden sa svojom porodicom (njih 66%), po mogućstvu na moru (47% ispitanika). Oni više od ostalih pripadnika svoje generacije koji nemaju decu maštaju o višegeneracijskom odmoru (34%), kruzingu (29%), poseti planinskim odmaralištima (25%), mirnom seoskom odmoru (22%) ili tzv. "bleisure" turizmu (22%), koji podrazumeva kombinaciju putovanja zbog posla i razonode.

S druge strane, pripadnici "generacije Y" koji još uvek nemaju decu, više preferiraju posetu svetskim metropolama (48%) i odmore u društvu prijatelja (44%).

Što se tiče smeštaja, milenijumski putnici sa decom znatno su više zainteresovani za iznajmljivanje kuće ili vile (33%), odlaska na krstarenje (33%), kampovanje (27%), iznajmljivanje stana/"condo"-a (24%) ili hostela (15%), nego oni bez dece. Međutim, kod svih putnika iz ove generacije, najbolji izbor za smeštaj je hotel/odmaralište sa kompletnom uslugom (58%), all-inclusive odmaralište (40%) i luksuzni hotel/rizort (39%). Iznenađujuće, ili ne, "Airbnb" i slični koncepti direktne usluge, nalaze se na dnu liste.

Kao što možete da primetite, ova generacija ne samo da se razlikuje od slike kojom su prikazani u medijima, nego postoje i razlike među njima samima. Kako god, ovi "klinci" polako postaju zreli ljudi koji su spremni da potroše prilične svote novca na putovanje, te ne bi bilo loše da se hotelijeri prilagode njihovim potrebama, ali i da se polako počnu pripremati za dolazeću "generaciju Z".

© Turistički Svet

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Države najviše pogođene gubicima u turizmu
02. Jul 2020
Hrvatska je na trećem mestu među 15 zemalja sveta čiji bi BDP mogao najviše da trpi...
Turizam
Turistički promet od januara do maja i dalje u padu
01. Jul 2020
Turistička organizacija Srbije u svom redovnom izveštaju o turističkom prometu, navodi...
Turizam
REBEC 2020: Turizam ima budućnost
01. Jul 2020
Turizam će se oporaviti, jer je potreba za putovanjima prirodna potreba svakog čoveka,...
Turizam
Svetska atrakcija - Dvorac Ravadinovo: Čuvar bugarskog duha i tradicije
01. Jul 2020
Dvorac sa romantičnim nazivom "Zaljubljen u dvorac vetra" u Ravadinovu, nedaleko od...