Šta predviđa plan generalne regulacije Zavojskog jezera?

31. Jul 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Planom generalne regulacije Zavojskog jezera, čiji je rani javni uvid nedavno završen, previđen je razvoj užeg pojasa, odnosno gradnja objekata oko samog jezera, čime bi ovo, prirodom okruženo planinsko jezero moglo postati turistički biser. Zavojsko jezero ima značajnu ulogu za razvoj turizma kao deo potplaninske zone Stare planine, a besprekorna čistoća i prelepa priroda razlozi su zbog kojih najviše tokom leta dolaze mnogi zaljubljenici u prirodu, pecanje, ali i oni koji vole da šetaju po oklolini. Poslednjih decenija, osim lokalnog stanovništva sve je više posetilaca iz cele Srbije.

Cilj izrade plana je, kako za eKapiju navodi Slaviša Tošić, odgovorni planer JP za planiranje i uređivanje građevinskog zemljšta Pirot, da se planski definiše čitav prostor i zone za izgradnju objekta, za turizam, vikend-zone, sportsko-rekreativne zone, kao i za izgradnju komunalnih sadržaja.

Ističe da su planom definisane zone za izgradnju i za kamp naselje, a nakon izrade nacrta i javnog uvida, plan bi trebalo da bude poslat i Ministarstvu građevine na saglasnost, jer obuhvata zaštićeno područje parka Stara planina.

- Imaćemo zone sa strogom zaštitom, gde neće biti dozvoljena nikakva gradnja, gde su šume i šumski pojas koji zaista treba da ostane takav - netaknut, a u delu gde je već izgrađeno, tu ćemo dozvoliti, ali pod određenim uslovima - ističe Tošić.

Dodaje da kada bude usvojen plan, biće i osnova za ozakonjenje objekata koji su izgrađeni.

Šta predviđa plan generalne regulacije Zavojskog jezera

Kako se u dokumentu navodi, u okviru potplaninske zone na Zavojskom jezeru planirana je pretežno letnja turistička ponuda sa sportsko - rekreativnim turizmom na obalama jezera, a u mreži naselja kao nova turistička naselja su predviđena naselja Zavoj i Zavojsko jezero.

Oko jezera postoji kružni put koji nije u potpunosti završen, a koji predstavlja prioritet za dalju razradu. Opštinski nekategorisani putevi na planskom području, koji vode do vikend kuća, su uglavnom nasipani i u solidnom stanju, ali je neophodno njihovo dodatno održavanje sa akcentom njihovog proširenja. Ovakva povezanost sa gradom i gradskim naseljima omogućuje razvoj turističkih kretanja u ovom delu pirotskog kraja.

Postoji nekoliko divljih plaža koje koristi lokalno stanovništvo.

Na prostoru obuhvaćenom Planom postoje formirane zone vikend kuća (Skrivena jeste najveća zona vikend kuća koje se nalazi u blizini brane, kao i Buljarice, po površini dosta manje, u jugozapadnom delu jezera), kao i mnogobroje pojedninačne vikendice izolovane od ostalih, udaljene od jezera i okružene šumom.

Plansko područje podeljeno je na dve urbanističke zone: zona vikend kuća i zona kamp naselja.

Zona vikend kuća

Minimalna površina građevinske parcele iznosi 100 m2, pri čemu njen oblik treba da ima geometrijsku formu što bliže pravougaoniku ili drugom obliku koji je prilagođen terenu, planiranoj nameni i tipu izgradnje.

Svaka novoformirana građevinska parcela mora imati pristup na put ili drugu javnu površinu namenjenu za saobraćaj.

Indeks zauzetosti je maksimalno 30%, a maksimalna spratnost P+Pk.

Izuzetno, od ovog pravila mogu biti građevinske parcele koje se nalaze u zoni vikend kuća Skrivena i to samo u delu nekadašnjeg radničkog naselja, gde se dozvoljava odstupanje od navedenih parametara za objekte javne namene, sportsko-rekreativne objekte, ugostiteljsko-turističke, uz izradu urbanističkog projekta.

Prilikom izgradnje novih objekata, objekat ne sme da zaklanja vizuru drugom objektu. Za parkiranje vozila za sopstvene potrebe, vlasnici objekata obezbeđuju prostor za parkiranje na sopstvenoj građevinskoj parceli, izvan površine javnog puta.

Kamp naselje

Formiranjem kamp zone će se omogućiti privremeni boravak turista u prirodi za kraći ili duži vremenski period uz pružanje i zadovoljenje minimalnih turističkih usluga (smeštaj, sport-rekreacija, odmor...).

U toku izrade nacrta plana sve zone kamp naselja se predviđaju kao površine javne namene sa neophodnom komunalno – sanitarnom opremljenošću.

Istorija Zavojskog jezera

Zavojsko jezero je urvinsko jezero nastalo iznenada, kada je počela da klizi zemlja u kanjonu Visočice - 25. februara 1963. godine brdo, na oko dva kilometra nizvodno od sela Zavoj, je počelo da klizi u pravcu reke Visočice i stvorena je velika zemljana brana. Za samo pet dana reka je pretvorena u jezero i poslednja od 160 zavojskih kuća našla se pod vodom. Zavojsko jezero je po svome postanku jedino takvo jezero u Srbiji.

Ivana Milovanović

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Rezervat prirode JANKOVE BARE na Kopaoniku uređen za posetioce
22. Jul 2021
JP Nacionalni Park Kopaonik i MK Resort uredili za posetioce prirodnu atrakciju Jankove bare...
Turizam
Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore: U odnosu na 2019. broj turista porastao 9 puta
20. Jul 2021
Prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije, na dan 16. jul 2021. u Crnoj...
Turizam
Ozbiljan manjak radnika u ugostiteljstvu
14. Jul 2021
Udruženje nemačkih ugostitelja požalilo se na manjak osoblja posle ukidanja pandemijskih mera...
Turizam
Bajkovito etno-selo GAJ – čuvar tradicije Pribojske banje
09. Jul 2021
Na jugozapadu Srbije, u centralnom delu opštine Priboj, na zaravni iznad desne obale reke...