Šta nikako ne bi trebalo da radite u drugim zemljama?

17. Avgust 2016
Šta nikako ne bi trebalo da radite u drugim zemljama?

Svaka zemlja ima sopstvenu kulturu, običaje i verzije bontona. Nešto što se u jednoj zemlji može smatrati normalnim, to u drugoj zemlji može biti veoma uvredljivo. Portal PutujSigurno pripremio je nekoliko korisnih saveta i smernica za ponašanje u stranim zemljama. Neki se odnose na opšta običajna pravila i kulturu zemalja, dok su neki veoma ozbiljni zakoni stranih država koje nikako ne smete da prekršite.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima se opijanje u javnosti smatra krivičnim delom. Alkohol možete da konzumirate u Abu Dabiju samo na ovlašćenim mestima, i to ukoliko ste stariji od 18 godina, a da biste kupili piće u Dubaiju, morate imati bar 21 godinu.

Interesantno je da su u UAE elektronske cigarete ilegalne i ukoliko pokušate da ih unesete u zemlju, one će biti konfiskovane na granici.

Preporuka je da se na javnim mestima u Emiratima oblačite prikladno - pobrinite se da vam budu pokriveni laktovi i kolena. Ovo se naročito odnosi na pripadnice lepšeg pola.  

U ovoj zemlji zabranjeni su i prisni odnosi - nepoželjni su javni izlivi nežnosti i ljubljenje, a za stupanje u seksualni odnos (ukoliko niste u braku) možete biti krivično gonjeni, pa i deportovani iz UAE. Čak se i deljenje hotelske sobe sa suprotnim polom, ako niste u srodstvu, smatra zločinom.

Kada u Kini sretnete poznanika, izbegavajte da se s njim pozdravljate zagrljajima i poljupcima, jer se takvo ponašanje u najmnogoljudinijoj zemlji sveta smatra nedopustivim. U Kini je ogromna uvreda i ukoliko poručite čaj sa mlekom, na šta bi naročitu pažnju trebalo da obrate britanski turisti.

U Singapuru je zabranjen alkohol na javnim mestima od 22:30 do 7h ujutru. Ako putujete sa kućnim ljubimcem, u ovoj zemlji se nećete osetiti preterano dobrodošlo. Svoje ljubimce morate držati u zatvorenom prostoru, u protivnom rizikujete zatvorsku kaznu. Krivičnim delom u Singapuru smatra se i zagađivanje životne sredine. Čak ni žvakanje žvaka nije dozvoljeno, kao ni hrana u javnom prevozu.

Na Tajlandu ne podižite noge na stolicu, ne pokazujte njima, i ne dodirujte nekoga stopalima, jer se to smatra neverovatno neučtivim i uvredljivim. Ne dodirujte nikome glavu i teme (niti mazite životinje po glavi), jer samo budistički monasi imaju na to pravo. Glava se u ovoj zemlji smatra najsvetijim delom tela, i diranje ili pokrivanje tuđe glave se, u najmanju ruku, gleda kao znak nepoštovanja.

Ne preporučuje se ni zviždanje u toku noći, jer će sujeverni lokalci pomisliti da prizivate duhove, što uopšte nije dobro. Na Tajlandu je važno i da poštujete njihovog kralja. Protivzakonito je izgovoriti bilo šta pogrdno o kralju Tajlanda, ili o bilo kom drugom članu kraljevske porodice. Čak i šala na račun bilo koga od njih dovoljna je da završite u zatvoru.

U Italiji pazite šta radite sa svojim rukama - obavezno koristite pribor prilikom jela, jer se korišćenje ruku u ishrani smatra veoma neučtivim. Izbegavajte i "rokenrol pozdrav". Nije da Italijani ne vole rok, ali rokenrol rogovi u ovoj državi mogu biti shvaćeni kao znak da je nečija žena neverna. 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Izraelski turisti ponovo među najbrojnijima u Beogradu
14. Februar 2020
Da je Beograd poželjna destinacija za izraelske turiste potvrdilo je veliko interesovanje na...
Turizam
Podeljeni svi vaučeri za odmor u Srbiji
14. Februar 2020
Svih 100.000 vaučera za subvencionisano korišćenje godišnjeg odmora u Srbiji...
Turizam
Goč će ponovo biti skijalište
14. Februar 2020
Na Goču, planini udaljenoj tridesetak kilometara od Kraljeva, hotel i dečji paviljon su puni...
Turizam
Srebrno jezero postaje luksuzno odmaralište
14. Februar 2020
U toku je javni uvid povodom izrade izmena i dopuna Plana detaljne regulacije turističkog...