Šta nikako ne bi trebalo da radite u drugim zemljama?

17. Avgust 2016
Šta nikako ne bi trebalo da radite u drugim zemljama?

Svaka zemlja ima sopstvenu kulturu, običaje i verzije bontona. Nešto što se u jednoj zemlji može smatrati normalnim, to u drugoj zemlji može biti veoma uvredljivo. Portal PutujSigurno pripremio je nekoliko korisnih saveta i smernica za ponašanje u stranim zemljama. Neki se odnose na opšta običajna pravila i kulturu zemalja, dok su neki veoma ozbiljni zakoni stranih država koje nikako ne smete da prekršite.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima se opijanje u javnosti smatra krivičnim delom. Alkohol možete da konzumirate u Abu Dabiju samo na ovlašćenim mestima, i to ukoliko ste stariji od 18 godina, a da biste kupili piće u Dubaiju, morate imati bar 21 godinu.

Interesantno je da su u UAE elektronske cigarete ilegalne i ukoliko pokušate da ih unesete u zemlju, one će biti konfiskovane na granici.

Preporuka je da se na javnim mestima u Emiratima oblačite prikladno - pobrinite se da vam budu pokriveni laktovi i kolena. Ovo se naročito odnosi na pripadnice lepšeg pola.  

U ovoj zemlji zabranjeni su i prisni odnosi - nepoželjni su javni izlivi nežnosti i ljubljenje, a za stupanje u seksualni odnos (ukoliko niste u braku) možete biti krivično gonjeni, pa i deportovani iz UAE. Čak se i deljenje hotelske sobe sa suprotnim polom, ako niste u srodstvu, smatra zločinom.

Kada u Kini sretnete poznanika, izbegavajte da se s njim pozdravljate zagrljajima i poljupcima, jer se takvo ponašanje u najmnogoljudinijoj zemlji sveta smatra nedopustivim. U Kini je ogromna uvreda i ukoliko poručite čaj sa mlekom, na šta bi naročitu pažnju trebalo da obrate britanski turisti.

U Singapuru je zabranjen alkohol na javnim mestima od 22:30 do 7h ujutru. Ako putujete sa kućnim ljubimcem, u ovoj zemlji se nećete osetiti preterano dobrodošlo. Svoje ljubimce morate držati u zatvorenom prostoru, u protivnom rizikujete zatvorsku kaznu. Krivičnim delom u Singapuru smatra se i zagađivanje životne sredine. Čak ni žvakanje žvaka nije dozvoljeno, kao ni hrana u javnom prevozu.

Na Tajlandu ne podižite noge na stolicu, ne pokazujte njima, i ne dodirujte nekoga stopalima, jer se to smatra neverovatno neučtivim i uvredljivim. Ne dodirujte nikome glavu i teme (niti mazite životinje po glavi), jer samo budistički monasi imaju na to pravo. Glava se u ovoj zemlji smatra najsvetijim delom tela, i diranje ili pokrivanje tuđe glave se, u najmanju ruku, gleda kao znak nepoštovanja.

Ne preporučuje se ni zviždanje u toku noći, jer će sujeverni lokalci pomisliti da prizivate duhove, što uopšte nije dobro. Na Tajlandu je važno i da poštujete njihovog kralja. Protivzakonito je izgovoriti bilo šta pogrdno o kralju Tajlanda, ili o bilo kom drugom članu kraljevske porodice. Čak i šala na račun bilo koga od njih dovoljna je da završite u zatvoru.

U Italiji pazite šta radite sa svojim rukama - obavezno koristite pribor prilikom jela, jer se korišćenje ruku u ishrani smatra veoma neučtivim. Izbegavajte i "rokenrol pozdrav". Nije da Italijani ne vole rok, ali rokenrol rogovi u ovoj državi mogu biti shvaćeni kao znak da je nečija žena neverna. 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Novi rekord za španski turizam - 82.6 miliona turista
17. Januar 2019
Broj međunarodnih posetilaca u Španiji probio je još jedan rekord 2018. godine,...
Turizam
Lufthansa postala najveći evropski avio-prevoznik
16. Januar 2019
Nemačka avio-kompanija Lufthansa postala je prošle godine najveći evropski...
Turizam
Aerodrom
15. Januar 2019
Beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" u poslednjem kvartalu prošle godine uslužio...
Turizam
Zlakusa uskoro na UNESCO listi?
15. Januar 2019
Pevanje uz gusle već je na listi Uneska, a toj počasti približava se i lončarstvo iz...