Šta nikako ne bi trebalo da radite u drugim zemljama?

17. Avgust 2016
Šta nikako ne bi trebalo da radite u drugim zemljama?

Svaka zemlja ima sopstvenu kulturu, običaje i verzije bontona. Nešto što se u jednoj zemlji može smatrati normalnim, to u drugoj zemlji može biti veoma uvredljivo. Portal PutujSigurno pripremio je nekoliko korisnih saveta i smernica za ponašanje u stranim zemljama. Neki se odnose na opšta običajna pravila i kulturu zemalja, dok su neki veoma ozbiljni zakoni stranih država koje nikako ne smete da prekršite.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima se opijanje u javnosti smatra krivičnim delom. Alkohol možete da konzumirate u Abu Dabiju samo na ovlašćenim mestima, i to ukoliko ste stariji od 18 godina, a da biste kupili piće u Dubaiju, morate imati bar 21 godinu.

Interesantno je da su u UAE elektronske cigarete ilegalne i ukoliko pokušate da ih unesete u zemlju, one će biti konfiskovane na granici.

Preporuka je da se na javnim mestima u Emiratima oblačite prikladno - pobrinite se da vam budu pokriveni laktovi i kolena. Ovo se naročito odnosi na pripadnice lepšeg pola.  

U ovoj zemlji zabranjeni su i prisni odnosi - nepoželjni su javni izlivi nežnosti i ljubljenje, a za stupanje u seksualni odnos (ukoliko niste u braku) možete biti krivično gonjeni, pa i deportovani iz UAE. Čak se i deljenje hotelske sobe sa suprotnim polom, ako niste u srodstvu, smatra zločinom.

Kada u Kini sretnete poznanika, izbegavajte da se s njim pozdravljate zagrljajima i poljupcima, jer se takvo ponašanje u najmnogoljudinijoj zemlji sveta smatra nedopustivim. U Kini je ogromna uvreda i ukoliko poručite čaj sa mlekom, na šta bi naročitu pažnju trebalo da obrate britanski turisti.

U Singapuru je zabranjen alkohol na javnim mestima od 22:30 do 7h ujutru. Ako putujete sa kućnim ljubimcem, u ovoj zemlji se nećete osetiti preterano dobrodošlo. Svoje ljubimce morate držati u zatvorenom prostoru, u protivnom rizikujete zatvorsku kaznu. Krivičnim delom u Singapuru smatra se i zagađivanje životne sredine. Čak ni žvakanje žvaka nije dozvoljeno, kao ni hrana u javnom prevozu.

Na Tajlandu ne podižite noge na stolicu, ne pokazujte njima, i ne dodirujte nekoga stopalima, jer se to smatra neverovatno neučtivim i uvredljivim. Ne dodirujte nikome glavu i teme (niti mazite životinje po glavi), jer samo budistički monasi imaju na to pravo. Glava se u ovoj zemlji smatra najsvetijim delom tela, i diranje ili pokrivanje tuđe glave se, u najmanju ruku, gleda kao znak nepoštovanja.

Ne preporučuje se ni zviždanje u toku noći, jer će sujeverni lokalci pomisliti da prizivate duhove, što uopšte nije dobro. Na Tajlandu je važno i da poštujete njihovog kralja. Protivzakonito je izgovoriti bilo šta pogrdno o kralju Tajlanda, ili o bilo kom drugom članu kraljevske porodice. Čak i šala na račun bilo koga od njih dovoljna je da završite u zatvoru.

U Italiji pazite šta radite sa svojim rukama - obavezno koristite pribor prilikom jela, jer se korišćenje ruku u ishrani smatra veoma neučtivim. Izbegavajte i "rokenrol pozdrav". Nije da Italijani ne vole rok, ali rokenrol rogovi u ovoj državi mogu biti shvaćeni kao znak da je nečija žena neverna. 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Srbija tema specijalnog izdanja Nacionalne Geografije - O nama i na CNN-u
15. Oktobar 2019
Srpsko izdanje čuvenog američkog časopisa „Nacionalna Geografija“ (National...
Turizam
Novi turistički proizvod:
15. Oktobar 2019
“Prva srpska banka rakije” je mesto na kome svi zainteresovani mogu da izaberu svoj...
Turizam
Srbija se približava broju od 10 miliona turističkih noćenja
15. Oktobar 2019
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija ove godine...
Turizam
U planu rekonstrukcija auto-kampa u Ovčar Banji
15. Oktobar 2019
Turistička organizacija Čačak zatražiće od AMSS da auto-kamp u Ovčar Banji prenese na...